Menü
Profil
Értesítések
Profil
Értesítések

Babézia

A Babézia egy a kutyaféléket veszélyeztető egysejtű okozta megbetegedés.

G
Készítette Lukács Gabriella

Kezelése, megelőzése

Kezelése

Létezik rá gyógyszer, amit kullancsfertőzöttség esetén mielőbb be kell adni, akár a tünetek jelentkezése előtt. Az idő itt is döntő fontosságú tényező. Amennyiben már jelentkeztek a tünetek úgy a gyógyszeren kívül, infúzióra, vese- és májtámogatásra, esetleg kényszeretetésre, étvágy fokozókra lesz szüksége kutyánknak. Mindenképpen intenzív ellátást és jó egy hetes kórházi ápolást fog igényelni. Gyógyulás után is még egy ideig rendszeres kontrollra lesz szükség, ugyanis a vesét és a májat is károsítja a betegség, ezeket is rendbe kell hozni.

Megelőzése

Megelőzése 12 hónapon át használt, drágább, jó minőségű kullancsirtó használatával.

Foresto két kutya manccsal

— Kép forrása : @2blackdogsview

Nagyon ritka esetben a kutya lábon, minimális tünetekkel kihordhatja a betegséget és csak egy esetleges rutin vizsgálaton derül fény rá, hogy átesett a betegségen, viszont maradvány problémák, vese-, májbetegség még ilyenkor is kialakulhat. Az igazság az, hogy a kutyák 95%-a belehal kezelés nélkül. Egy ilyen kezelés nem olcsó és érthető okokból maga a betegség rendkívül megterhelő az állat számára. Sokkal egyszerűbb és olcsóbb a megelőzés. Télen, nyáron óvjuk kedvenceinket az élősködőktől.

Mit kell tudni a Babéziáról?

A Babézia egy a kutyaféléket veszélyeztető egysejtű okozta megbetegedés. Fertőzött kullancstól lehet elkapni, amiből már egyre több van hazánkban is. Ez az egysejtű a vörösvértesteket támadja meg, szét roncsolva azokat, ezzel életveszélyes vérszegénységet okozva. A betegség lappangási ideje 3-21 nap. Eddig kell figyelni a kutyánkat, amennyiben kullancs volt benne. Igen gyors lefolyású betegség, a tünetek jelentkezésétől számítva pár nap alatt elhullás következhet be.

Babézia tünetei

Tünetei gyengeség, elesettség, sápadtság, étvágytalanság, elszíneződött vizelet, láz, sok vízivás, ritkán rohamok, bénulás.

kullancs

— Kép forrása : canva.com


G

Lukács Gabriella

102 Bejegyzések
0 Fajták
2 éve Csapat

Kapcsolódó cikkek

Kutya betegségek

Szívférgesség

Szívférgesség

Kutya betegségek

Bolha

Bolha

Kutya betegségek

Rejtett here kutyáknál

Rejtett here kutyáknál

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként a legújabb termékekről és akciókról!

Népszerű címkék

Betöltés

Itt találsz minket