Menü
Profil
Értesítések
Profil
Értesítések

Kutya gerincsérv

Kutya gerincsérv avagy a porckorongsérv kutyáknál.

G
Készítette Lukács Gabriella

Az is fontos, hogy a rendszeres állatorvosi ellenőrzéseket ne hagyja ki, mivel az időben történő diagnózis és kezelés nagymértékben hozzájárulhat a porckorongsérv kialakulásának megelőzéséhez vagy korai felismeréséhez. A kutya egészségének és gerincének megfelelő gondozása létfontosságú annak érdekében, hogy csökkentsük a porckorongsérv kialakulásának kockázatát.

Kezelés

A kutya porckorongsérvét fontos azonnal diagnosztizálni és kezelni. A kezelési lehetőségek közé tartoznak:

  1. Gyógyszeres kezelés: Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek kúraszerű adása.
  2. Pihenés és mozgáskorlátozás: A kutya mozgásának korlátozása és a pihenés is javulást eredményezhet.
  3. Fizioterápia: Fizioterapeuta segítségével végzett speciális gyakorlatok és masszázsok segíthetnek a kutya rehabilitációjában.
  4. Sebészeti beavatkozás: Súlyos esetekben műtétre lehet szükség a sérült porckorong eltávolításához.

Fontos megjegyezni, hogy a megfelelő táplálás, testmozgás és a rendszeres állatorvosi ellenőrzése segíthet a kockázat csökkentésében, még akkor is, ha a fajta hajlamos a porckorongsérvre.

A kutya gerincsérv súlyos állapot lehet, amely kezelést igényel. Ha a kutya tüneteket mutat, azonnal forduljon állatorvoshoz, hogy a megfelelő diagnózist és kezelést kapja meg.

Veszélyeztetett kutyafajták

Bár a kutya porckorongsérv bármely kutyánál előfordulhat, néhány fajta hajlamosabb lehet erre a problémára:

Tacskó, Cavalier King Charles Spaniel, Bulldog, Corgi, stb.

cavalier

— Kép forrása : canva.com

Kutya gerincsérv megelőzése

Súlykontroll: Az elhízás növelheti a porckorongsérv kialakulásának kockázatát. Fontos a kutya egészséges testsúlyának fenntartása a megfelelő táplálkozással és testmozgással.

Megfelelő mozgás és testmozgás: A rendszeres testmozgás segíti a megfelelő izomzat kialakulását, melynek hatására az izmok némileg tehermentesítik a gerincet.

Megfelelő táplálás: A kiegyensúlyozott étrend, amely tartalmazza az ízületek és a porc egészségéhez szükséges tápanyagokat (pl. glükózamin), segíthet csökkenteni a porckorongsérv kockázatát.

Kutya rámpa: Fontos, hogy a hajlamos fajtákba tartozó kutyákat ne engedjük fel-leugrálni a kanapéra. Szoktassuk rámpához.

Lépcsőzés kerülése: A lépcsőzés is nagyon megterheli a gerincet, főleg a lefele lépcsőzés.

Megfelelő fekhely: A gerincnek megfelelő támaszt nyújtó fekhely nagyon fontos. Kerüljük a nyugágy jellegű és túl puha fekhelyeket.

Hajlamosító tényezők

Az alábbi tényezők növelhetik a kutya porckorongsérv kialakulásának kockázatát:

A kutya fajtája.

Örökletes tényezők: Az örökletes hajlam is szerepet játszhat a porckorongsérv kialakulásában. Ha a kutya családjában előfordultak hasonló problémák, az is növelheti a kockázatát.

Kor: Az idősebb kutyák nagyobb veszélyben lehetnek, mivel a korral a porckorongok elveszítik rugalmasságukat és ellenálló képességüket.

Sérülések: Korábbi sérülések vagy balesetek is hozzájárulhatnak a gerincsérv kialakulásához.

corgi

— Kép forrása : corgi

Hogy alakul ki a kutya gerincsérv?

A kutya gerincsérv egy gyakori egészségügyi probléma, amely sok kutyát érint, és bizonyos fajták különösen veszélyeztettek.

A kutya porckorongsérv akkor fordul elő, amikor a gerincoszlop porckorongjai megsérülnek vagy kinyomódnak, nyomást gyakorolva a környező idegekre.

Kutya gerincsérv tünetei

  1. Hátsó lábak gyengesége vagy bénulása: Ez a legjellemzőbb tünet, amely a gerincoszlopra gyakorolt nyomás miatt következik be. A kutya nehézségeket tapasztalhat a járásban vagy akár az állásban is.
  2. Fájdalom: A kutya fájdalmat tapasztalhat a hátsó részen, amely fokozhatja a szorongást és az idegességet.
  3. Idegesség vagy agresszió: Az erős fájdalom miatt a kutya ingerlékenyebb lehet, ami viselkedési változásokhoz vezethet.
  4. Vizelet- és székletürítési problémák: A porckorongsérv okozhatja a húgyhólyag és a belek diszfunkcióját, ami vizelet- és székletürítési nehézségeket okozhat.
tacskó

— Kép forrása : canva.com


G

Lukács Gabriella

100 Bejegyzések
0 Fajták
2 éve Csapat

Kapcsolódó cikkek

Kutya betegségek

Szívférgesség

Szívférgesség

Kutya betegségek

Bolha

Bolha

Kutya betegségek

Rejtett here kutyáknál

Rejtett here kutyáknál

Termék ajánló

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként a legújabb termékekről és akciókról!

Betöltés

Itt találsz minket