Menü
Profil
Értesítések
Profil
Értesítések

Csoki mérgezés cicáknál

Szerencsére a csoki mérgezés cicáknál nem túl gyakori. A kutyusok gyakrabban esznek meg olyasmit, amit nem kellene, de jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy bizony a bársonytalpúakra is veszélyes ez az édesség.

G
Készítette Lukács Gabriella

A jobb itt is a megelőzés. Ne hagyjunk elől édességet és semmilyen az állataink számára mérgező ételt, italt, vegyszert, gyógyszert, mert nem tudhatjuk mikor támad kedvük megkóstolni valami nem nekik valót.

Csokoládé mérgezés tünetei cicáknál

Hányás, hasmenés, szomjúság, gyakori vizelés, tudatzavar, hiperaktivitás, szívritmus zavar, légzési nehézségek, ájulás, kóma, szív megállás. Természetesen, ha gyanítjuk, hogy cicánk evett a csokiból akkor ne üljünk otthon, várva a tünetek megjelenését, hanem mielőbb vigyük orvoshoz.

csokit szaglászó macska

— Kép forrása : theprucepets.com

A csokoládé kakaó tartalmával egyenesen arányos a teobromin tartalma. Így tehát a fekete csokoládéból már igen kis mennyiség is életveszélyes cicánkra nézve, tajcsokoládéból valamivel nagyobb a toxikus mennyiség és a fehér csokoládé szinte veszélytelen, de azért ezt se adjunk kedvencünknek. Cicákra 100-150 mg/ testtömeg kg teobromin már halálos. Így egyéni érzékenység függvényében, pár kocka fekete csokoládé, illetve egy negyed-fél tábla tejcsokoládé. Ennél kevesebb is toxikus, de nagyobb a túlélés esélye. Kedvenceink veséjének akár 20 órára is szüksége lehet ezen vegyület lebontására, így nagy a vesekárosodás esélye.

macska nézi a bonbont

— Kép forrása : petplace.com

Mit tegyünk, ha kedvencünk csokit evett?

Amennyiben pont láttuk, hogy cicánk megdézsmálta a csoki készletet azonnal vigyük orvoshoz hánytatásra. Ne adjunk neki tejet és ne akarjuk házilag meghánytatni. Vigyük orvoshoz! Ha a hánytatáshoz már késő van akkor az orvos egy gyors vérvétellel megnézi mekkora a baj és intenzív infúziós kezelést fog elkezdeni az állatnál. Mint minden mérgezésnél számít az elfogyasztott mennyiség, a testsúly, az egyéni érzékenység és az eltelt idő.

kiscica csokikkal

— Kép forrása : catbreedselector.com

A csokoládéban található teobromin az a vegyület, ami miatt csoki evés után azt érezzük, hogy nyertünk egy kis extra energiát. Ugyanez a vegyület az oka annak, hogy mind cicánkra, mind kutyánkra súlyosan mérgező a csoki. És bizony a macskuszok is szeretnek beleenni az elől hagyott sütibe, bonbonba.

Mcska sütivel

— Kép forrása : tuxedo.cat.co.uk


G

Lukács Gabriella

100 Bejegyzések
0 Fajták
2 éve Csapat

Kapcsolódó cikkek

Macska betegségek

Macskanátha

Macskanátha

Macska betegségek

Stresszes macska

Stresszes macska

Termék ajánló

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként a legújabb termékekről és akciókról!

Betöltés

Itt találsz minket