Menü
Profil
Értesítések
Profil
Értesítések

Hőguta macskáknál

Nyáron bizony előfordulhat hőguta a macskáknál is nem csak kutyáknál.

G
Készítette Lukács Gabriella

Nyáron bizony előfordulhat hőguta a macskáknál is nem csak kutyáknál. Talán az ebeknél gyakoribb, de ez nem jelenti azt, hogy a cicák ne lennének kitéve a túlmelegedés kockázatának. Elsősorban az idős, beteg állatok (főleg a szívbetegek), illetve a fekete bundájúak, hosszú szőrűek, rövid orrúak a veszélyeztetettek, például a Perzsák.

A cicák alapvetően gyorsan túlmelegedhetnek vagy kihűlhetnek hála kis test méretüknek. A normál testhőjük 38-39 C fok. Tehát a miénknél magasabb a normál hőjük, de a miénknél sokkal gyorsabban változhat is. Főként kijárós kedvenceinket érinti a hőguta veszélye. Kinti vagy kijárós cicánknak nyáron biztosítsunk elegendő friss vizet egész nap, tegyük árnyékos helyre, nehogy mire haza érünk megmelegedjen a napon. Cicánknak legyen árnyékos hűs pihenőhelye odakint is vagy a legnagyobb melegben inkább ne is engedjük ki. Jó szolgálatot tehet nyári napokon hűsítő matrac használata. Semmikép se hagyjunk nyáron cicát az autóban. A kocsiban ugyanis néhány perc alatt hűgutát kaphat kedvencünk.

macska a fűben

— Kép forrása : canva.com

Mi történik a cica szervezetében?

Ugyan cicádat ritkán láthatod csak lihegni, ha túl melegedik, akkor akárcsak a kutyák, ő is lihegni fog. A hőguta során túlmelegedett állat szapora lihegése azonban fokozott izommunkát jelent, ami pedig hőt termel. Így van, a lihegéssel tudná magát hűteni, de az még több hőt termel. A megemelkedett hőmérséklet eredményeképpen az enzimek kicsapódnak a szervezetben és károsodnak. A szervek ödémásodnak. A vér besűrűsödik, lassul a keringés, végül teljesen leáll és sokkos állapot jön létre. Nem kell elmagyarázzuk, hogy ez milyen hatással van a szervekre. Az azonnali sokktalanítás életbevágó fontosságú. Amennyiben cicánk a hőguta jeleit mutatja, azonnal induljunk vele állatorvoshoz, amennyiben van rá mód, út közben hidegvizes ruhába legyen csavarva a cica és hívjuk fel az orvost, hogy számítson ránk. Fontos, hogy fokozatosan hűtsük a testét, ne tegyük be a hideg vizes kádba.

ivó macska

— Kép forrása : canva.com

Tünetek

Szapora lihegés, zihálás, pánik, izgatottság, majd elesettség, szédülés, tudatzavar, mozgáskoordinációs problémák, eszméletvesztés. Először sötét majd fehér szájnyálkahártya.

Kezelése

Legjobb még a sokkos állapot előtt elkezdeni a fokozatos, de folyamatos hűtést és az infúziós kezelést. Amennyiben már sokkos az állat úgy azonnali intenzív állatorvosi ellátásra van szüksége. Vesetámogatásra, infúzióra.

Vigyázz te is kedvencedre a meleg nyári napokon!


G

Lukács Gabriella

102 Bejegyzések
0 Fajták
2 éve Csapat

Kapcsolódó cikkek

Macska betegségek

Hőguta macskáknál

Hőguta macskáknál

Macska betegségek

Macskanátha

Macskanátha

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként a legújabb termékekről és akciókról!

Népszerű címkék

Betöltés

Itt találsz minket