Menü
Profil
Értesítések
Profil
Értesítések

Kennel köhögés

A kennel köhögés a kutyák leggyakoribb légúti megbetegedése.

G
Készítette Lukács Gabriella

Többféle baktérium és vírus is állhat a hátterében. A betegség neve arra utal, hogy kennelsorokon gyorsan végig fut és minden kutya elkapja, így gyakori menhelyeken, kiállításokon, rendezvényeken és nem véletlen, hogy kutyanapközikben, kutyapanziókban már kötelező beadatni ellene a vakcinát.

A fertőzött kutya a tünetek jelentkezése előtt már fertőz és a gyógyulás után is hetekig ürítheti még a kórokozókat. Közvetlen kontaktussal, egy tálból evéssel, ivással, de köhögéssel a levegőben is terjed.

Forrás: canva.com

— Kép forrása : canva.com

Tünetek

Száraz, erőltetett köhögés, a gazdi sokszor azt hiszi meg akadt valami a kutya torkán, mert úgy hangzik. Nyálka felköhögés, néha tüsszögés, levertség, esetleg láz, étvágytalanság.

Sajnos nehezen gyógyul, elhúzódó betegeskedéssel járhat.

Kezelése

Antibiotikum adása, meleg leves etetése, lázcsillapítás, köhögés elleni gyógyszer szedése. És sok pihenés. Fontos, hogy mint minden betegség esetén kizárólag kutyáknak készült gyógyszert adjunk kedvencünknek.

Megelőzése

Oltással.

Forrás: canva.com

— Kép forrása : canva.com

A kennel köhögés a kutyák leggyakoribb légúti megbetegedése. Ritkán macskák, nyulak is elkaphatják, de nem jellemző. Kutyáknál viszont gyakori pláne a nyirkos őszi napokon.

Nagyon ragályos, könnyen elkapják egymástól. De egy felnőtt, egészséges állatra általában nem jelent veszélyt. A kölyök, idős, beteg állatokra viszont sajnos igen, náluk főként a szövődményeiből lehet nagy baj, például tüdőgyulladás.

Forrás: canva.com

— Kép forrása : canva.com


G

Lukács Gabriella

100 Bejegyzések
0 Fajták
2 éve Csapat

Kapcsolódó cikkek

Kutya betegségek

Szívférgesség

Szívférgesség

Kutya betegségek

Bolha

Bolha

Kutya betegségek

Rejtett here kutyáknál

Rejtett here kutyáknál

Termék ajánló

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként a legújabb termékekről és akciókról!

Betöltés

Itt találsz minket