Menü
Profil
Értesítések
Profil
Értesítések

Idős kutya betegségek

A kor előre haladtával kedvenceink igényei is változnak, melyek a leggyakoribb idős kutya betegségek, problémák melyekkel jó, ha tisztában vagyunk?

G
Készítette Lukács Gabriella

Mit tehetünk kedvencünk nyugdíjas éveinek kényelmesebbé tételére?

Jó, ha bizonyos kor fölött nem kell lépcsőznie és fokozatosan csökkentjük a séta intenzitását vagy éppen a távot, amit naponta megteszünk. A gazdival futással egy bizonyos kor fölött fel kell hagyjon kutyusunk, de helyette elvihetjük úszni, vagy fizioterápiára. Ezeket a mozgásformákat is nagyon szokták szeretni és segít megőrizni az aktivitásukat. Lehetőleg ne ugráljon fel-le a bútorokon, illetve a kocsiba-kocsiból, szerezzünk be rámpát neki. A csúszós padló felületek is kényelmetlenné válhatnak kutyusunk számára főként, ha van valamilyen mozgásszervi problémája. Szerezzünk be neki szőnyeget otthonra. Nem mindegy, hogy az idősödő ízületek és gerinc milyen fekhelyen pihen. Az orotopédiai, memória habos fekhelyek nagyon jót tehetnek a nyugdíjas kutyusunknak. És bizony, ha eddig ehetett is csontot, öregkorban azzal is fel kell hagyni. Ellenben váltsunk senior tápra és kérdezzük meg állatorvosunkat az éves kivizsgálások alkalmával vagy éppen tünet megjelenésekor, hogy milyen étrendkiegészítővel, vitaminnal segíthetünk a kutyának.

nő öleli kutyáját

— Kép forrása : canva.com

Szemproblémák

Számos szemprobléma alakulhat ki öreg korukra, például időskori PRA, hályog, Überreiter-szindróma. Amennyiben arra gyanakszunk, hogy romlik kutyusunk látása úgy keressünk fel szakállatorvost, aki a megfelelő kezeléssel lassíthatja a szemromlását. Ezzel esetleg egy látásvesztés is megelőzhető.

Tünetek

Kezdetben a gazdi nem biztos, hogy észreveszi, hogy kedvence látása romlik ugyanis ügyesen kiváltják a látást a szaglással és a hallással, elsődleges tünet lehet, ha idegen helyen, vagy éppen szürkületkor bizonytalanabbul közlekedik kutyusunk illetve a szemszínének megváltozása, hályog kialakulása.

szembeteg kutya

— Kép forrása : canva.com

Fogproblémák megjelenése

A fogkő, az ínygyulladás és végül a fogak elvesztése sok kutyust érint főleg a kor előre haladtával. Fontos tehát oda figyelni, ha felrakódás van a kutya fogán vagy kellemetlen a szájszaga akkor mielőbb vigyük el fogkő leszedésre, hátha elkerülhető a foghúzás.

A kor előre haladtával kedvenceink igényei is változnak, melyek a leggyakoribb idős kutya betegségek, problémák melyekkel jó, ha tisztában vagyunk?

Éveket nyerhetünk kutyusunknak jó egészségben és kényelemben, ha néhány tünetre oda figyelünk és változtatunk kicsit az életmódján. Elvégre annyi együtt töltött idő után megérdemli a boldog nyugdíjas éveket.

idős retriever focilabdaval

— Kép forrása : canva.com

Gyakori idős kutya betegségek

Daganatos és egyéb szervi elváltozások

A leggyakoribb probléma talán az időskori daganatok kialakulása. Ezek ellen annyit tehetünk, hogy onnantól, hogy kutyánk senior korba lépet évente legalább egyszer elvisszük egy teljes kivizsgálásra. Ami egy fizikális vizsgálatból, egy hasi ultrahangból és vérképből áll. Amennyiben az orvos indokoltnak tartja ezt kiegészítheti egy mellkasröntgennel és egy szívultrahanggal. Ezek a vizsgálatok arra hívatottak, hogy jelezzék a betegségeket még a tünetek jelentkezése előtt. Egy hasüregi daganat, vagy éppen egy kezdődő veseelégtelenség, májbetegség, de akár egy szívprobléma ily módon időben felismerhető és az időben elkezdett kezelésnek hála adott esetben menedzselhető. Ezzel éveket adva kutyusunknak.

német dog

— Kép forrása : canva.com

Mire figyeljünk?

Mint mondtam a legjobb, ha már akkor fény derül ezekre a problémákra amikor még nincsenek tünetek. De amennyiben kutyánk viselkedése megváltozik, levert, elesett, fáj a hasa, nem eszik, nem iszik, vagy éppen sokat iszik, megváltoznak az ürítési szokásai ezek intő jelek lehetnek.

Ezeket az időskori vizsgálatokat érdemes komolyan venni. Kis- és közepestestű kutyusok, mint boston terrier boston terrier vagy a csivava csivava esetében 8 éves kor felett, nagy- és óriástestű társaik, mint a német dog vagy a bernáthegyi bernáthegyi esetében akár már 5-7 éves koruk között el kell kezdeni.

idős kutya

— Kép forrása : canva.com

Nem ivartalanított kutyusok időskori betegségei

Kan kutyák

A prosztata megnagyobbodása és a heredaganatok a leggyakoribb betegségek nem ivartalanított kan kutyusoknál. Ezek tünete lehet a vizeletürítési nehézség, illetve a megnagyobbodott herék. Jó, ha oda figyelünk ezekre a jelekre. Még jobb, ha időben ivartalanítjuk kan kutyusunkat is.

Mire figyeljünk?

Ha kutyusunk sokszor próbál vizeletet üríteni sikertelenül vagy éppen akadozó, kevés vizeletet produkál akkor lehetséges, hogy prosztata gondok vagy éppen daganat áll a háttérben.

Szuka kutyusok

Nem ivartalanított lány kutyáknál a leggyakoribb problémák a már-már közhellyé vált, de nagyon is komoly méhgyulladás és emlődaganat. Egy idős legyengült kutya esetében ezek elég nagy problémát jelenthetnek, de még jó egy kondiban lévő állatból is sokat kivesznek. Kezelés nélkül halálosak lehetnek. A méhgyulladás legtöbbször azonnali műtéti indikáció pláne, ha gennyes a méh. Az emlődaganat is mielőbb műtendő ugyanis előszeretettel képez áttétet a tüdőbe. Ezért nagyon fontos az időben történő ivartalanítás.

Tünetek

A méhgyulladás tünetei: a pérából genny ürül (nem minden esetben), láz, elesettség, hasfájás, étvágytalanság.

Emlődaganat tünetei: csomók egy vagy több emlőben, illetve ürülhet váladék az emlőkből.

Amennyiben kedvenced nem lett időben ivartalanítva és ebből eredő betegsége lesz időskorában, akkor valószínűleg azonnali műtéti beavatkozást fog javasolni az állatorvos.

öreg dog gazdájához bújik

— Kép forrása : canva.com

Inkontinencia idős kutyáknál

Az inkontinenciának is számos oka lehet, de gyakran a túl későn ivartalanított szuka kutyusok az érintettek benne. Jó esetben gyógyszeresen kezelhető.

Cukorbetegség

Kutyusainknál lassan ugyanolyan gyakori probléma a cukorbetegség, mint nálunk embereknél. Ez sokszor idős korra alakul ki és kísérheti szemprobléma. Megelőzése még fiatalkorban kell kezdődjön, a túlsúly és az összevissza etetés hajlamosító tényezők lehetnek.

Tünetek

 Sok vízivás, sok pisilés, megnövekedett éhség, gyengeség, fogyás, fáradtság, fénytelen szőr, romló látás.

pihenő idős kutyus

— Kép forrása : canva.com

Szívbetegség

Előfordulhatnak időskori szívproblémák is amik könnyebben kordában tarthatóak, ha időben fény derül rájuk a rendszeres időskori kontrollon. Természetesen a túlsúly és a genetika itt is hajlamosító tényezők.

Tünetei

Vizesedés, nehéz légzés, köhögés, fáradékonyság.

Kezeléséhez, illetve az állapotromlás lassításához állandó állatorvosi menedzsment szükséges.

Ízületi gyulladások

A krónikus ízületi gyulladások rengeteg kutyust érintenek időskorukra. A diszplázia, a csontfelrakódások és az állandó gyulladás az ízületekben az évek során egyre romlik. Ezekre kiváló gyógyszerek és étrend kiegészítők kaphatóak már, emellett a fizioterápia is sokat segíthet az élet komfortosabbá tételében.

Tünetei

Sántaság, megváltozott mozgás.

Gerincproblémák

Sok kutyus fájlalja a gerincét is öregkorára. Ezekre szintén vannak jó gyógyszerek és persze fontos a gerinc kímélése, hogy lassítsuk a folyamatot. 

Általános tünetek

Mozgás béli változások, bizonyos mozdulatok kerülése, lépcsőzés, ugrálás elkerülése, (bár sok kutyus nem fogja magát kímélni bármennyire is fáj), remegés.

Degeneratív Myelopátia

Egy gyakori, sok fajtát éríntő öregkori gerinc betegség a DM az az Degeneratív Myelopátia. Ez a bénulásos gerincbetegség igen komoly és sajnos nem gyógyítható. Az életminőség javítására lehet törekedni. 

Tünetei

Mozgáskoordinációs problémák, végtag gyengeség, elesés, hátsó lábak húzása.

Amennyiben valamilyen mozgásszervi problémája van kutyusodnak, úgy érdemes lehet speciális hámot venni neki, amivel tudod segíteni a mozgását. Illetve gyógyszerekkel csökkenthetőek lehetnek a tünetek így érdemes ortopéd szakállatorvost felkeresni.

pihenő kutya

— Kép forrása : canva.com


G

Lukács Gabriella

100 Bejegyzések
0 Fajták
2 éve Csapat

Kapcsolódó cikkek

Kutya betegségek

Szívférgesség

Szívférgesség

Kutya betegségek

Bolha

Bolha

Kutya betegségek

Rejtett here kutyáknál

Rejtett here kutyáknál

Termék ajánló

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként a legújabb termékekről és akciókról!

Betöltés

Itt találsz minket