Menü
Profil
Értesítések
Profil
Értesítések

Kell e, jó e a kutyának a csont?

Röviden nem, nem kell a kutyának csont.

G
Készítette Lukács Gabriella

Csont etetése helyett javaslom alternatív rágcsák adását, mint a préselt csont, a sertés fül, nyúl fül, direkt kutyáknak árult rágóbot stb.

A csont etetés kockázatai

Tömör csont kutyának

Főként habzsoló ebek hajlamosak túl nagy darab csontot lenyelni, ami könnyen megakad a torokban. Ami aztán vagy átszúrja a nyelőcsövet vagy nem, mire egy állatorvos eltávolítja. A nem szilánkos, hanem tömör csontok is megakadhatnak a torokban. Innen aztán endoszkóppal próbálja meg eltávolítani az orvos, ha ez nem sikerül akkor nyelőcső metszéssel. Ami egy bonyolult, nehezen gyógyuló műtét, hosszas lábadozással, így jobb elkerülni.

Szilánkos csont kutyának

 Különösen veszélyesek a könnyen törő csöves csontok, mint a csirkecsont, csirke nyak stb. Ezek szilánkosan törnek el miközben a kutya rágcsálja, így is kerülnek az emésztőrendszerbe ott sérüléseket okozva ( a szájüregtől, a vastagbélig bárhol). 

Szájüregi sérülések

Például az íny felsértése ínygyulladáshoz, a baktériumok elszaporodásához és fogproblémákhoz vezethet.

Bélfal sérülések

A kisebb sérülések a bélfalon csak némi vérzéssel járnak, amit a gazdi látni fog a bélsáron (kakin) nyilván ez is kellemetlen. De a legnagyobb probléma az, ha átszúrja a beleket, ez életveszélyes állapot, amit azonnal műteni kell.

Bélsárrekedés

Emellett tudni kell, hogy a csont nehezen emészthető, így hajlamosít a bélsárrekedésre (szorulásra). Ez legnagyobb számban a nem ivartalanított idősödő kan kutyáknak okoz gondot így nekik semmi esetre se adjunk csontot. Ennek oka, hogy a nem ivartalanított kan kutyának jó eséllyel prosztata megnagyobbodása is van, ami helyfoglaló képletként amúgy is leszűkíti a belek keresztmetszetét és ott könnyen elakadhatnak a dolgok. Illetve idős korra az anyagcsere is lelassul. Minek tetézzük ezt még egy nagy adag csonttal. De fiatal állatban is kialakíthat bélsárrekedést, főleg a mindennapi etetése vagy az egyszerre nagy adag elfogyasztása.

kutya csontot majszol_ forrás: peta.org

— Kép forrása : peta.org

A csont etetés előnyei

Unaloműző és tény, hogy tisztítja a fogakat. De mind kettőre kaphatóak már kevésbé veszélyes dolgok is.

Milyen csontot ehet a kutya?

Amennyiben mégis szeretnénk csontot adni a kutyánknak úgy kizárólag felügyelettel rágcsálhassa azt, hogy észrevegyük, ha baj van és kizárólag nagyobb, tömör csontot kapjon, amit nem tud szilánkosra törni. Emellett figyeljünk a mennyiségre, ne egyen túl nagy, túl sok csontot. Semmiképpen ne kapjon nyers sertés gégét (attól ugyanis Herpesz vírust kaphat, ami halálos), illetve az említett szilánkos csontokat.

spániel nézegeti a csontot_forrás: loveyourdog.com

— Kép forrása : loveyourdog.com

A kutyának nem kell csont. Nincs benne túl sok hasznosítható tápanyag ellenben sok gondot tud okozni. Az állatorvosok egyöntetű véleménye az, hogy ne adjunk csontot kutyánknak. És pláne ne kapjon napi szinten. Ma már tudjuk, hogy a csirkefarhát nem rendes vacsora.

labrador csonttal a konyhában_forrás: dogtime.com

— Kép forrása : dogtime.com


G

Lukács Gabriella

100 Bejegyzések
0 Fajták
2 éve Csapat

Termék ajánló

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként a legújabb termékekről és akciókról!

Betöltés

Itt találsz minket