Menü
Profil
Értesítések
Profil
Értesítések

Kutyák Parvovírusos bélgyulladása

A kutyák Parvovírusos bélgyulladása főként a kölyökkutyákat veszélyezteti, de oltatlan felnőtt állat is elkaphatja.

G
Készítette Lukács Gabriella

Azonnali intenzív kórházi ellátás nélkül napok alatt belehal az állat, de még intenzív ápolás mellett is az első 3-4 nap kritikus. 0-24 órában infúziót kell kapjon a kutya, megelőzendő a kiszáradást. Emellett vitaminokat, fájdalomcsillapítókat, gyomor- és bélvédőket, lázcsillapítót, szükség lehet kényszer etetésre és a rengeteg bélsár miatti esetleges felül fertőződés megelőzésére antibiotikum kúrára. Otthon nem igen lehet menedzselni ezt a betegséget. A folyamatos infúzió igény és az egész nap tartó híg bélsár ürítés miatt. A kis kutyát és a helyét is folyamatosan tisztán kell tartani. Általában 10-14 nap kórházi tartózkodás szükséges és igen gondos ápolás. Lényegében támogató terápiáról és tüneti kezelésről van szó, míg a kutya szervezete legyőzi a vírust. Szerencsés esetben a kölyök 2 hét alatt felépül. Oltott felnőtt állatra nem veszélyes, maximum lesz egy nem veszélyes hasmenése tőle. Oltatlan felnőtt kutyára veszélyes, de jobbak a túlélési esélyei.

 Tehát amennyiben egy parvos kutya járt egy hete abban a bokorban, ahol kedvencünk szimatol akkor már el is kaphatja. Nagyon ragályos vírusról beszélünk, a bélsárral ürül és szájon át veszi fel az állat. Ezt úgy kell érteni, hogy ha egy parvos kutya szőréről/ mancsáról/ bármijéről némi fertőzött bélsár kerül az adott felületre akkor a következő kutya abba bele lépve, mancsáról ösztönösen lenyalva már el is kapta. Tehát nem kell, hogy közvetlen kontakt legyen, felületeken át is terjed. A vírus leggyakrabban a bélrendszert, azon belül is a bélnyálkahártyát támadja meg, de időnként a szívizomzatot is. Lappangási ideje 2-4 nap, de a tünetek megjelenése után 4 hétig ürül, még miután gyógyultnak tekinthető a kis kutya azután is.

Tünetei közül a legjellemzőbb a jellegzetes szagú, esetenként véres hasmenés, ami úgy mond csillapíthatatlan. Éppen ezért kezelés nélkül hamar kiszárad az állat. Borzasztó hasi görcsöket okoz, ami sírdogáláshoz, nyüszítéshez, elesettséghez vezet. Időnként lehet hányás és láz is. És nem meglepő módon napokig tartó étvágytalanság. Összességében nagyon sokat kivesz a kutyából.

Pihenő kölyökkutya

— Kép forrása : canva.com

Mit kell tudnia a gazdiknak a Parvoról?

A kutyák Parvovírusos bélgyulladása főként a kölyökkutyákat veszélyezteti, de oltatlan felnőtt állat is elkaphatja. A Parvo egy igen agresszív, gyors lefolyású és veszélyes betegség. Megelőzése igen egyszerű, ugyanis létezik ellene védőoltás. A kölyökkori oltási programban többször is megkapja a kölyök, ezután évente ismétlendő felnőtt korban. Fontos, hogy az oltási program befejezte előtt ne vigyük kölyökkutyánkat kutya társaságba, illetve amennyiben megoldható, úgy sétálni se. Amennyiben van kert akkor csak a kertbe engedjük ki és kizárólag ismerős oltott kutyákkal találkozzon. Amennyiben nincs kert és a szobatisztaság gyakorlása miatt szeretnénk őt kivinni úgy lehetőleg olyan helyre vigyük, ahol nem járnak kutyák, ugyanis maga a vírus igen ellenálló és a környezetben hetekig életben maradhat.

Beteg kölyökkutya

— Kép forrása : canva.com


G

Lukács Gabriella

102 Bejegyzések
0 Fajták
2 éve Csapat

Kapcsolódó cikkek

Kutya betegségek

Szívférgesség

Szívférgesség

Kutya betegségek

Bolha

Bolha

Kutya betegségek

Rejtett here kutyáknál

Rejtett here kutyáknál

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként a legújabb termékekről és akciókról!

Népszerű címkék

Betöltés

Itt találsz minket