Menü
Profil
Értesítések
Profil
Értesítések

Mit nem szeretnek a kutyák

Mit nem szeretnek a kutyák? Például amikor egész napra egyedül hagyod.

G
Készítette Lukács Gabriella

Mit nem szeretnek a kutyák? Például mikor beöltözteted vagy mikor sietteted séta közben, de néhányuk ölelgetés nélkül is tudna élni.

A kutyák rendkívüli módon alkalmazkodóak főként, ha gazdájukról van szó. Értik, hogy mit miért csinálunk és sokszor csak a kedvünkért tolerálják szokásainkat.

Szimatolás közbeni sürgetés

A kutyák számára nagyon fontos a mindennapi séta és ennek szerves része a szimatolás. Ne rángasd végig a sétán kedvencedet, csak mert te unod a szimatolást és már haza akarsz érni, vacsorát készíteni, videó játékozni és még lenne munkád is, amit be kell fejezned. A séta kettőtökről szól. Próbáld élvezni és rászánni az időt.

kiskutya szimatol

— Kép forrása : canva.com

Túl erős illatok

A túl erős parfüm, tusfürdő, testápoló illata vagy a tisztítószerek szaga sok kutyának kellemetlen lehet. Persze a kedvünkért ezt is tolerálják.

Egyedül lenni

A kutyák nem értik miért hagyjuk otthon őket órákra. Nem természetes a számukra és nem is szeretik. Természetesen mindenhova nem vihetjük magunkkal kutyánkat. Annak érdekében, hogy könnyebben viselje az egyedül töltendő órákat minden nap fáraszd le szellemileg és testileg egyaránt és mikor otthon vagy foglalkozz vele sokat.

husky fekszik kandalló előtt

— Kép forrása : canva.com

Beöltöztetés

Szintén sok kutya tolerálja, ha pl. Halloweenkor beöltöztetik őket, de nem szeretik. Persze, ha a kutyád engedi akkor öltöztesd be őt nyuszinak, macinak bárminek a csoportkép erejéig, de aztán gyorsan szabadítsd is meg őt a jelmezétől. Az időjárástól óvó séta közbeni funkcionális kutyaruhát a legtöbb kutya nem bánja, de jó, ha ez sem fedi a fejét és a mancsait.

kutya jelmezben,macskákat tol egy babakocsiban

— Kép forrása : canva.com

Kiabálás, büntetés

Nem meglepő módon a kutyák nagyon érzékenyek a kiabálásra és a büntetésre. Természetesen van, hogy indokolt, de ne felejtsd el a kutyád azonnal túl is lépne az adott szituáción. Rosszalkodik, rászólsz, ő megérti és ezután tovább is kell lépned! Ő nem érti, hogy te miért vagy még órákig feszült. Amint látod, hogy érti, hogy rosszat tett. Lépj is tovább! Sétáljatok tovább vagy hadd feküdjön melléd. Lényeg, hogy ne kerüld őt és ne büntesd hosszabb ideig. Ők a pillanatban élnek, tanuld meg ezt te is!

Ölelés


Természetesen vannak kutyák, akik kimondottan szeretik a gazdi ölelését, de vannak, akik csak elviselik azt szeretett emberük kedvéért. Mik a jelei, hogy kutyád az utóbbi csoportba tartozik?


• Befeszülő testtartás
• Aggódó tekintet
• Fül lesunyása
• Elhúzódás
Amennyiben kedvenced így reagál az ölelésre, úgy tartsd tiszteletben a privát szféráját. Ettől még ugyanúgy szeret téged, de tudomásul kell vegyük, hogy a nyak vagy a test átölelése és az állat magunkhoz húzása tiszteletlenség és a dominancia jele lehet. Természetesen, ha a kutya teste laza és csóválva fogadja az ölelést akkor nincs akadálya a szeretet ilyen módon történő kimutatásának.

kutya tűri, hogy ölelgetik

— Kép forrása : canva.com

Idegen emberektől


Fej felülről történő megsimogatása


Ismeretlen kutyához úgy oda menni, hogy azonnal a fejéhez nyúlunk igen udvariatlan viselkedés és egy bizonytalan, vagy kevésbé jól szocializált kutya erre harapással is válaszolhat. De miért is ne reagálna agresszívan, ha egy ismeretlen személy bemutatkozás nélkül oda megy és megsimogatja a feje tetejét. Ez is egy olyan dolog, amit csak azért tolerálnak a kutyák, mert végtelenül türelmesek a fajunkkal szemben. Mondhatni a kutyák jóindulatán múlik, hogy nem gyakoribbak a harapásos esetek. Amennyiben udvariasan akarunk megközelíteni egy kutyát, kérdezzük meg a gazdáját (ha jelen van), hogy szabad e barátkozni a kutyával. Ekkor is még a legjobb, ha pár percig ignoráljuk a kutyát, ezalatt a kutya távolról vagy hozzánk érve megszaglászhat, felmérheti a terepet és eldöntheti szeretne e kapcsolatba lépni velünk. Ezután guggoljunk le, hogy egy szinten legyünk vele, lehetőleg kicsit oldal irányba nézzünk a testünkkel, ne szembe és beszélgessünk tovább a gazdájával. Ekkor már valószínűleg egy bátortalanabb, kevésbé barátságos kutya is elkezd velünk kommunikálni. Amennyiben a kutya testtartása laza és tekintetet érdeklődő irányunkba, most már hozzászólhatunk. Csak abban az esetben kezdjük el simogatni, ha a kutya nyit felénk ebben az esetben is lehetőleg a nyaka oldalát, az arcát simogassuk, ne a feje tetejét. Persze vannak kutyák, akik szívesen barátkoznak idegenekkel és náluk nincs szükség erre a rituáléra, vagy lerövidül ez az ismerkedés, de tartsuk tiszteletben, ha egy kutya nem akar tőlünk semmit. Mi sem örülnénk, sőt agresszívan reagálnánk, ha egy idegen oda jönnek hozzánk az utcán vagy a szupermarketben és elkezdene simogatni, igaz?

kutya fejét simogatják

— Kép forrása : canva.com


G

Lukács Gabriella

100 Bejegyzések
0 Fajták
2 éve Csapat

Kapcsolódó cikkek

Kutya viselkedése, kiképzése

Kölyökkutya szobatisztaságra nevelése

Kölyökkutya szobatisztaságra nevelése

Kutya viselkedése, kiképzése

E-nyakörv használata

E-nyakörv használata

Kutya viselkedése, kiképzése

Flyball

Flyball

Kutya viselkedése, kiképzése

Bikejöring

Bikejöring

Termék ajánló

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként a legújabb termékekről és akciókról!

Betöltés

Itt találsz minket