Menü
Profil
Értesítések
Profil
Értesítések

Kölyökkutya szobatisztaságra nevelése

A kölyökkutya szobatisztaságra nevelése kapcsán jó, ha tisztában vagyunk a kutya fiziológiai korlátaival.

G
Készítette Lukács Gabriella

Amennyiben egy csecsemőtől nem várod el, hogy ne pisiljen be, egy kölyökkutyától sem várhatod el.

Ameddig várhatóak a balesetek addig a saját idegeid védelme érdekében tedd el a szőnyegeket és ha egyedül marad otthon kedvenced lehetőleg egy könnyen takarítható helyen hagyd őt, mint a konyha vagy egy ketrec, vagy szoba kennel. Arra mindig ügyelj, hogy akkora helyre zárd be ahol elfér a pelenka vagy egyéb kutya wc, a vizes tálja, és a fekhelye lehetőleg akkora távolságra egymástól, hogy az ágya se vizes, se pisis ne legyen mire haza érsz. Természetesen egy két biztonságos játékot is hagyj bent neki

Macskaalom

Az egyik lehetőség a macskaalom használata. Érdemes lehet földet tenni alomtálcába, ez ugyanis egy természetes érzet a számukra. Pár napig használjunk földet az alom helyett, majd, ha már megszokta a kutyus, hogy oda kell pisilni, kakilni akkor keverjünk egyre nagyobb arányba macskaalmot bele. Ez ugyanis a földdel ellentétben szag megkötő. Ha már ezt is gond nélkül használja akkor a földet elhagyhatjuk és maradhat a macskaalom.

Műfüves kutya wc

Ma már kaphatóak műfüves kutya wc-k is. Ezek is sok kutyusnál beválik.

Pelenka

A földre leteríthető kutyapelenkák is igen elterjedtek, de vannak kutyusok, akik hajlamosak szét rágni, ne adj isten megenni. Így ezekhez mindenképpen használj pelenka feszítő keretet. Ez arra is jó, hogy ne csúszkáljon el mikor a kutya használja. Fontos, hogy szobatisztaságra neveléshez kizárólag ilyen földre leteríthető pelenkát használj, ugyanis az olyan termékek, amit a kutyára kell tenni (nadrág pelenka) pont, mint a gyerek pelenka azok nem arra vannak, hogy szobatisztává neveljük a kutyát, hanem arra, hogy ha egészségügyi problémája van a kutyának és ezért nem képes visszatartani a vizeletét akkor ne csöpögtesse tele a lakást.

Amennyiben otthon vagy kiskutyáddal és megoldható, úgy minden étkezés és ivás után engedd ki a kertbe pár percre vagy vidd le a ház mellé, hogy el tudja végezni a dolgát és minden kint sikerült pisi, kaki után dicsérd meg, akár jutifalatot is adhatsz neki.

baba és kölyökkutya

— Kép forrása : dogsbestlife.com

Nagyon fontos, hogy soha ne szidjuk meg kutyánkat, ha bepisil vagy bekakil, se kölyök, se felnőtt kutya estében. Ugyanis, ha baleset történik az az állatnak a legkellemetlenebb. Ők sem szeretnek a saját helyükre piszkítani így, ha izgalmukban, félelmükben, vagy csak mert túl sok ideig kellett visszatartsák és baleset történik az borzasztó érzés a számukra. Ha ilyenkor még meg is szidjuk szegényt (ne adj isten múltszázadi módszerekkel belenyomjuk az orrát) az akkora stressz forrás a számára, hogy valószínűleg másnap már azért fog újra bepisilni, mert frusztrált és szorong és ez egy ördögi körhöz vezet, amibe nem akarsz bele kerülni. Emellett, ha azt érzi, hogy félnie kell a haragodtól egy olyan természetes dolog miatt, minthogy elvégzi a dolgát akkor nem fog benned bízni, esetleg még félni is fog a negatív következményektől, még ha ez „csak” annyi is, hogy megszidod. Ez amellett, hogy gátolja a szoros bizalmi kapcsolat kialakulását kettőtök között, amellett olyan viselkedési problémákhoz vezethet, mint hogy megeszi a saját ürülékét a kutya, mert nem akarja, hogy észre vedd azt, valamint szeparációs és egyéb frusztrációk, félelmek alakulhatnak ki benne.

pisilő kölyökkutya

— Kép forrása : akc.com

Tippek a kutya szobatisztaságra neveléséhez

A szobatisztaságra neveléshez használhatunk helyhez szoktató sprayt, aminek a szaga arra ösztönzi a kutyát, hogy ott végezze el a dolgát, ahol érzi annak szagát. Érdemes minden evés, ivás után oda tenni a kiskutyát, ahova szoktatni próbáljuk, ugyanis ilyenkor még elég gyorsan átmegy rajtuk minden. De ha azt látod, hogy kutyusod keresi a helyet, hogy hol végezze dolgát vagy kezdene leguggolni, vagy forog és nyöszörög akkor is finoman vidd az alomhoz. Ne ijeszd meg és ne legyél mérges, ha nem bírja ki odáig és útközben kijön a pisi, ehhez az időszakhoz kell némi humorérzék. Ha jó helyre sikerül intéznie a dolgát akkor dicsérd meg.

Ha rossz helyre sikerült pisilni-kakilni akkor mielőbb takarítsuk fel és ne fűzzünk különösebb kommentárt a dologhoz. Ne szidjuk meg. 

Amennyiben van egy hely a lakásban, ahol előszeretettel végzik a kutya a dolgát, úgy vagy tegyük oda a kutya wc-t/pelenkát vagy, ha ez egy olyan hely, ahol nagyon nem szeretnénk, hogy végezze a dolgát akkor gyorsan takarítsuk fel és fertőtlenítsük le a felületet. Ugyanis, ha „sokáig” ott marad a végtermék szaga akkor kutyánk kinevezheti tényleg mosdónak és nehezebb lesz leszoktatni róla. Az ecetes takarítás is segíthet, hogy ne akarjon többé oda pisilni-kakilni.

A pelenkát vigyük egyre közelebb a bejárati ajtóhoz,  mert, ha sokáig ugyanott van akkor azt fogja hinni kutyusunk, hogy a lakás azon része a mosdó.

Tudni kell, hogy minél többször van lehetősége jó helyen végeznie a dolgát, annál hamarabb megtanulja, hogy ki bírja a sétáig. Míg, ha tudja, hogy úgyis teljesen esélytelen, hogy időben leviszik, úgy meg sem fogja próbálni kibírni.

A kölyökkutya szobatisztaságra nevelése kapcsán jó, ha tisztában vagyunk a kutya fiziológiai korlátaival. Egy kölyökkutya nem tudja 8-10 órán át visszatartani a pisilést, se a kakilást. Így ezt nem is várhatjuk el tőle. A legtöbb kutya körülbelül annyi óráig bírja visszatartani a pisilést ahány hónapos. Tehát nagy átlagban elmondható, hogy egy 2 hónapos kutyusnak nagyjából 2 óránként ki kell mennie. (Persze lehetnek egyenéi különbségek, vannak kutyusok, akik eddig sem bírják.) De egy hat hónapos is csak olyan 6 órát bír ki. Így, ha 8-10 órát nem vagyunk otthon akkor mire haza érünk igenis lesznek balesetek, ha tetszik, ha nem. Ha erre nem vagyunk felkészülve akkor lakásban tartásra ne akarjunk kölyökkutyát haza vinni. Válasszunk egy idősebb gazdi kereső kutyust, aki már szobatiszta. Persze el kell mondanunk, hogy egy darabig még akkor is lehetnek balesetek, az új otthon okozta stressz miatt.

bepisilő kiskutya

— Kép forrása : labradortraininghq-com


G

Lukács Gabriella

100 Bejegyzések
0 Fajták
2 éve Csapat

Kapcsolódó cikkek

Kutya viselkedése, kiképzése

Kölyökkutya szobatisztaságra nevelése

Kölyökkutya szobatisztaságra nevelése

Kutya viselkedése, kiképzése

E-nyakörv használata

E-nyakörv használata

Kutya viselkedése, kiképzése

Flyball

Flyball

Kutya viselkedése, kiképzése

Bikejöring

Bikejöring

Termék ajánló

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként a legújabb termékekről és akciókról!

Betöltés

Itt találsz minket