Menü
Profil
Értesítések
Profil
Értesítések

Obedience és Rally obedience

Mi a különbség az Obedience és a Rally obedience között?

G
Készítette Lukács Gabriella

A pályán történő végig haladás során a gazda végig kommunikálhat kutyájával, folyamatosan motiválva, jutalmazva őt. A sportnak ez a változata néhány éve indult Amerikából, de már néhány kutyaiskolában nálunk is gyakorolható.
Bármely változatát is válasszuk biztos, hogy óriási élmény és egy rendkívül jól nevelt kutya lesz a végeredmény.

rally obedience_fanfocusplay.com

— Kép forrása : fanfocusplay.com

Rally obedience

Ez szintén alapengedelmes feladatokra épül az obedience-hez nagyon hasonló, de a pályán táblák mutatják meg mely feladatot kell végrehajtsa a páros. Például ültetés, fektetés, akadályon átküldés, kerülés, fordulás és így tovább. A feladatokat ugyanolyan precízen kell végrehajtani, mint az eredeti sportban. 

rally obedience_northernsuburbsdogclub.org

— Kép forrása : northernsuburbsdogclub.org

Obedience

Az obedience magas szintű engedelmességen alapuló kutyássport. A kutyának precízen végig kell csinálnia az alapengedelmes feladatokból álló feladatsort. Lényege, hogy a kutya minden zavaró körülmény ellenére maximálisan hallgasson gazdájára. A verseny során a bíró utasításai alapján kell végrehajtani a feladatokat és jutalomfalat vagy egyéb motiváció közben nem megengedett. A feladatok végeztével dicsérhető a kutya, de játék, nasi még ezen a ponton sem adható neki.

Engedelmes verseny_forrás: dogsnsw.org.au

— Kép forrása : dogsnsw.org.au

Ezt a sportot bármilyen korú (kölyökkutya esetében figyelembe véve a kíméletes mozgatást), fajtájú, méretű kutyával el lehet kezdeni. És ami még fontosabb bármilyen korú gazdi elkezdheti, akár az idősebb korosztály képviselői is. Kutyák esetében bizonyos viselkedési problémák kizáró okot képezhetnek, mint az agresszió, vagy éppen az extrém félénkség. De egy hozzáértő kiképző segítségével ezek a problémák jó esetben orvosolhatóak és ezután kezdhetjük is az obedience képzést kedvencünkkel. Ezenkívül a részvételhez oltott, féreghajtott kell legyen kutyánk, de azt gondolom, hogy a kölyökkori oltási program után ez alap. Pláne, ha a gazdi kutyás sportban gondolkodik. A feladatsor olyan elemeket tartalmaz, mint a behívás, helyben maradás, láb mellett követés és egyéb kutyaiskolában gyakorolt feladatok, de ezeket nagyon precízen kell végrehajtani. Így nem is olyan könnyű, mint elsőre gondolnánk. Emellett apportfa behozása, akadályon átküldés színesítik a versenyt mind a nézők, mind a résztvevők örömére. Mint minden kutyássport ez is kiváló módja a kutya-gazda kapcsolat erősítésének, illetve a kutya szellemi- és fizikai lefárasztásának.

kutya csapat_highlandcaninetraining.com

— Kép forrása : highlandcaninetraining.com

Az Obedience az egyik legelterjedtebb kutyássport világszerte (természetesen a híres Crufts-on is van obedience verseny), hazánkban is. A Rally obedience ennek egy új változata, ami hazánkban még gyerekcipőben jár.

Crufts obedience

— Kép forrása : crufts.org.uk


G

Lukács Gabriella

102 Bejegyzések
0 Fajták
2 éve Csapat

Kapcsolódó cikkek

Kutya viselkedése, kiképzése

Kölyökkutya szobatisztaságra nevelése

Kölyökkutya szobatisztaságra nevelése

Kutya viselkedése, kiképzése

E-nyakörv használata

E-nyakörv használata

Kutya viselkedése, kiképzése

Flyball

Flyball

Kutya viselkedése, kiképzése

Bikejöring

Bikejöring

Termék ajánló

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként a legújabb termékekről és akciókról!

Népszerű címkék

Betöltés

Itt találsz minket