Menü
Profil
Értesítések
Profil
Értesítések

Bélelzáródás macskáknál

Sajnos nem is olyan ritka a bélelzáródás macskáknál.

G
Készítette Lukács Gabriella

Bélelzáródás diagnosztizálása macskáknál

Amennyiben azt gyanítjuk, hogy a cicánknak bélelzáródása lehet, azonnal állatorvoshoz kell fordulni. Az orvos ultrahanggal, röntgennel vagy kontraszt anyagos röntgennel fogja tudni megállapítani a problémát. Mindazonáltal néha nehéz biztosan megállapítani, hogy elzáródott e a bélszakasz így van, hogy több vizsgálat kell hozzá. Ismételt röntgen esetleg kontraszt anyagos röntgen. A részleges elzáródást nehezebb diagnosztizálni, mint a teljeset, mert néha nem egyértelmű az ultrahang, sem pedig a röntgen. Ám amíg nem biztos, hogy elzáródásról van szó, addig az orvos nem dönt a műtét mellett. Ugyanis egy bélműtét mindig kockázatos.

Bélelzáródás kezelése

Amennyiben beigazolódik a gyanú, úgy sajnos műtétre lesz szükség. Ennek során az orvos bélmetszést hajt végre, hogy kivegye az idegentestet, ami az elzáródást okozza. Amennyiben van elhalt bélszakasz úgy azt is eltávolítja az orvos.

Kockázatok

Minden műtétnek van kockázata. A bélműtéteknél nagyon kell figyelni a sterilitásra, mégis csak bélmegnyitás történik. Ezenkívül fenn áll a bélelhalás kockázata az elzáródás következtében, melynek során toxinok szabadulhatnak fel. A harmadik kockázat az, hogy miután a bélmozgás újra indul, egymásba csúszhatnak a belek. És ez bizony újabb műtéti indikáció annak minden kockázatával és kellemetlenségével együtt.

Kialakulás okai

Mint már említettük a leggyakoribb ok valamilyen idegentest elfogyasztása.

Az időben történő diagnózis és kezelés kulcsfontosságú a macskák bélelzáródásának kezelésében. Annál is inkább, mert az idő előre haladtával megnő a bélelhalás kockázata.

Összességében a macskák bélelzáródása súlyos és életveszélyes állapot lehet, amely azonnali orvosi ellátást igényel.

Nyilván nem lehet mindenre felkészülni, a cicák csodákat képesek alkotni, míg egyedül vannak otthon. Annyit tehetünk, hogy nem hagyunk elől semmit, amit lenyelhet. Vegyünk biztonságos játékokat nekik, amiből nem tud leszedni pici darabot.

fekete kiscica játékkal

— Kép forrása : canva.com

Sajnos nem is olyan ritka a bélelzáródás macskáknál, ugyanis a kis gézengúzok hajlamosak játék közben kisebb tárgyakat lenyelni. 

Mint legót, fonal darabot, gyurmát, fülbevalót és még sorolhatnánk.

A bélelzáródás tünetei macskáknál

 A macskák bélelzáródásának számos tünete lehet. A tünetek súlyossága az elzáródás helyétől és mértékétől függ. Ez azt is jelenti, hogy egy részleges elzáródás tünetei nem mindig egyértelműek. Lehet, hogy csak néha hány a cica, csak néha fáj nagyon a hasa, csak néha levert. Ezzel szemben a teljes elzáródás tünetei általában egyértelműbbek, hevesebbek. Az állat jó eséllyel mindent kihány még a vizet is és nagy fájdalmai vannak. Lehet, hogy hasmenése van vagy éppen megszűnik a bélsár ürítés.

cica vizsgálat

— Kép forrása : canva.com


G

Lukács Gabriella

100 Bejegyzések
0 Fajták
2 éve Csapat

Kapcsolódó cikkek

Macska betegségek

Macskanátha

Macskanátha

Macska betegségek

Stresszes macska

Stresszes macska

Termék ajánló

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként a legújabb termékekről és akciókról!

Betöltés

Itt találsz minket