Menü
Profil
Értesítések
Profil
Értesítések

Macska nevelése, tanítása

Lehetséges e a macska nevelése, tanítása, ahogyan a kutyáé? És egyáltalán mennyire taníthatóak a cicák?

G
Készítette Lukács Gabriella

Fontos, hogy sose haragudjunk cicánkra, ha nem jól csinál valamit. Mindig maradjunk nyugodtak és következetesek a nevelése során. És minden nap játszunk vele, és szeretgessük, ez a két legfontosabb dolog a nevelés során.

  1. Erősíti a cica-gazdi közötti kötődést.
  2. Fárasztja a cica elméjét.
  3. Mindkét fél remekül szórakozik.
  4. Javítja a páros közötti kommunikációt. A cica is egyre jobban megérti a gazdáját és ami talán még fontosabb a gazdinak is meg kell tanulnia értelmeznie kedvence testjeleit, kommunikációját.
Nő puszilja cicáját

— Kép forrása : canva.com

Trükk tanítása macskának

Amennyiben az alapszabályoknál nagyobb szabású terveink vannak bársonytalpú kedvencünkkel és szeretnénk neki trükköket tanítani úgy szakértők a klikker használatát javasolják. Akárcsak a kutyáknál, a cicáknál is első lépésként ismertessük meg vele a klikker hangját és hogy az jutalomfalatot jelent (ez lehet főtt csirke, icipici sajt kocka, cicáknak készült jutalomfalt). Amikor már cicánk tudja, hogy a klikk nasit jelent akkor elkezdhetjük a formálást. A klikker képzés lényege, hogy a felkínált viselkedést jutalmazzuk és kizárólag pozitív megerősítéssel dolgozunk. Cicáknak a legkönnyebben megtanítható parancsok a „Gyere”, „Ül”, „ High five/Pacsi”. Ezeket gyakran és szívesen csinálják a cicák, de akár apportírozni is meg lehet tanítani őket, kellő türelemmel. Segít, ha nagyon finom a jutalomfalat, éhes a cica és éppen van kedve játszani. Amennyiben cicánk fáradt feszült, vagy csak nincs kedve velünk foglalkozni, halasszuk el a tanulást. Ugyanez igaz a gazdi lelkiállapotára is. Maximum 5 percet gyakoroljunk egyszerre és ha cicánk kezdi unni, vagy feszültté válik akkor hagyjuk abba akár már ennél kevesebb idő után is. Akárcsak a kutyáknál, a cicáknál is számos jótékony hatása van a pozitív megerősítésen alapuló tanításnak. 

Fontos, hogy sose bántsuk a cicát és dicsérjük meg, ha ügyesen csinál valamit. Például, ha láthatóan gondolkodik a rosszaságon, de mikor rászólunk akkor mégsem teszi azt meg. A konyhapultra felugrálásról leneveléshez jó módszer lehet, ha szigorúan rászólunk, hogy nem szabad és lehívjuk onnan ahelyett, hogy levennénk. Nem minden cica szereti, ha bármikor felkapja a gazdája, nekik mutassuk, hogy jöjjön le akárcsak egy kutyának. Persze amennyiben nincs biztonságban cicánk, mert forr a víz mellette a tűzhelyen vagy kések vannak a pulton akkor inkább vegyük le gyorsan, ne akkor akarjuk tanítgatni. Adhatunk neki cica jutalomfalatot mindig mikor valamit ügyesen csinál.

Alapszabályok megtanítása

Az alapszabályokat, mint, hogy nem rágcsálunk vezetéket, nem mászunk fel a konyhapultra és nem szedjük szét a függönyt a legtöbb cica könnyen megtanulja. Elég, ha következetesen és határozottan rászólunk mindig mikor rosszban sántikál. És megdicsérjük, ha abba hagyja a nem kívánt viselkedést. A cicák nagyon gyorsan megtanulják mit szabad és mit nem, feltéve, ha nem csak tiltások és szabályok vannak, hanem mindennap játék és simogatás is. Nem várhatjuk el kedvencünktől, hogy ne karmolássza a kanapét, ha nem veszünk neki kaparófákat, amin megteheti ezt. És nem várhatjuk, hogy ne támadjon a lábunkra játékból, ha nem játszunk vele minden nap. Egy kiegyensúlyozott boldog cica szívesen alkalmazkodik a szabályokhoz.

Macska az asztalon

— Kép forrása : canva.com

Lehetséges e a macska nevelése, tanítása, ahogyan a kutyáé?

Ma már tudjuk, hogy a cicák sem kevésbé intelligensek, mint a kutyák, csak mások. Másként kommunikálnak, másként játszanak, de ugyanúgy nevelhetőek, sőt trükköket is meg tudnak tanulni a megfelelő módszerrel és motivációval.

Zöld szemű macska, fekete háttérrel

— Kép forrása : canva.com


G

Lukács Gabriella

102 Bejegyzések
0 Fajták
2 éve Csapat

Kapcsolódó cikkek

Macska viselkedése, tanítása

Mit utál a cicád?

Mit utál a cicád?

Macska viselkedése, tanítása

Macska nevelése, tanítása

Macska nevelése, tanítása

Termék ajánló

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként a legújabb termékekről és akciókról!

Népszerű címkék

Betöltés

Itt találsz minket