Menü
Profil
Értesítések
Profil
Értesítések

Macska etetése

A macska etetése függ az állat életkorától, életmódjától, egészségi állapotától. De mit is kell tudnod mind erről?

G
Készítette Lukács Gabriella

Felnőtt korban is ragaszkodjunk a jó minőségű tápokhoz és az íz variáláshoz. És mindig a korának megfelelő tápot vegyünk. 1 éves korig kölyöktáp, 1 éves korától-7 éves koráig felnőtt, 7-8 éves kortól érdemes lehet senior tápra váltani ugyanúgy, mint a kutyáknál.

Cicának tej

Régen szokás volt a cicának kirakni tehéntejet, de jó, ha tudjuk tévhit, hogy jó a cicának a tej. A felnőtt cicák többsége tejcukor érzékeny, nem képesek lebontani a laktózt, így a tej hasmenést, puffadást, fölösleges hasfájást okozhat náluk. Emellett különösebben nincs is szüksége tejre. Egy jó minőségű tápban minden számára fontos tápanyag megtalálható. Amennyiben nagyon szereti kedvencünk a tejet és kedveskedni akarunk neki, úgy vegyünk direkt számukra készült macskatejet, de ezt is csak módjával, mert hizlal. A tejjel ellentétben tejterméket bátran fogyaszthatnak kedvenceink.

Mennyit iszik egy cica?

Nos keveset. Vannak cicák, akik szeretnek inni és olyanok is, akiket maximum nyáron lát egyszer-egyszer inni a gazdi, de nem tudhatjuk mikor van szüksége cicánknak vízre így mindig legyen kirakva friss, tiszta vize. A vízigénye nagyban függ a táplálástól is. Amelyik cica több nedves tápot kap az kevesebbet iszik, vagy egyáltalán nem. Míg a kizárólag száraztápot kapó cicák többet isznak. Általában szeretik a cicák a folyóvizet így egy macska szökőkút biztos meghozza a kedvüket a több víziváshoz.

Folyó vizet ivó macska

— Kép forrása : canva.com

Nedves táp vagy száraztáp

Általánosságban elmondható, hogy a nedves tápokban kevesebb a hasznosítható tápanyag, mint a szárazban, de cicák jobban szeretik. Így ajánlatos ezt is, azt is adni nekik. Jó, ha a nedves táp csak a csemege és többségében szárazzal etetünk ugyanis a nedves táp amellett, hogy kevesebb tápanyagot tartalmaz még a fogkőképződést is elősegíti, míg a száraztáp ropogtatása tisztítja a fogakat. Emellett nyáron a nagy melegben nem romlik meg pár óra alatt, ellentétben a nedvessel. A cicák általában egész nap csipegetnek az ételükből így jó, ha a száraztáphoz egész nap hozzá fér.

Macska Gourmet konzervekkel

— Kép forrása : @reynardpom

 Egy jó minőségű kölyöktápban minden szükséges tápanyag és vitamin megtalálható. Fontos, hogy kiskorától variáljuk néha az ízeket ugyanis, ha kizárólag egy fajta tápot kap előfordulhat, hogy később mást nem is lesz hajlandó megenni. Amennyiben házi kosztot is kap néha kedvencünk úgy lehetőleg májat ne kapjon, vagy ne sokszor ugyanis függőséget okozhat egyes cicáknál.

Kölyök macska etetése

A  kis cicák 6-7 hetes korukig anyatejjel táplálkoznak. Amennyiben elárvult cicáról van szó, úgy macskatápszerrel felnevelhetőek. Tévhit, hogy a kecsketej vagy a tehéntej megfelelő tápszer a kiscicáknak. Ezekben nincs elegendő tápanyag a cicák számára és hasmenést is okozhatnak náluk, ami pedig életveszélyes kiszáradáshoz vezethet. Tehát macska tápszerrel kell etetni őket. Ezenkívül tudni kell, hogy egy 1 hetes cica óránként, egy kéthetes cica nagyjából 2 óránként eszik, a 3 hetes 3 óránként és így tovább. Amennyiben nincs széklete a kis cicának keressük fel az állatorvost, ugyanez igaz a hasmenésre. 4-5 hetes kortól lehet elkezdeni a fokozatos hozzá táplálást jó minőségű kölyöktáppal, amit vízzel vagy tápszerrel keverhetünk. Egy éves koráig kölyök tápot kapjon kedvencünk.

Kölyökmacska etetése

— Kép forrása : canva.com


G

Lukács Gabriella

100 Bejegyzések
0 Fajták
2 éve Csapat

Kapcsolódó cikkek

Termék ajánló

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként a legújabb termékekről és akciókról!

Betöltés

Itt találsz minket