Menü
Profil
Értesítések
Profil
Értesítések

Macska veseelégtelenség

A macska veseelégtelenség minden harmadik idősödő cicát érint sajnos.

G
Készítette Lukács Gabriella

Tünetek

Általában első tünetként a megnövekedett vízfogyasztás és vizelet ürítés jelentkezik. Később általános állapotromlás, a szőrzet és a bőr kondíciójának megváltozása, étvágytalanság, fogyás, szájfekélyek, vizelet szagú lehelet, fog- és szívproblémák, hányás, hasmenés, légzési nehézségek, görcsök, vizelet ürítés megszűnése, fájdalmak. Az igazság az, hogy mire a tünetek jelentkeznek a veséknek általában már a 60-75%-a károsodott és már csak lassítani lehet ezt a folyamatot. Ezért tanácsos 7 éves kor fölött évente kivizsgálásra vinni a cicát, aminek keretében vesznek tőle vért és megvizsgálják ultrahanggal. Így remélhetőleg időben kiderül, ha a vesék nem megfelelően működnek és még a tünetek jelentkezése és az állat állapotának rohamos romlása előtt tehermentesíthetőek a vesék.

canva.com_macska

— Kép forrása : canva.com

Az időben történő felismerésnek hála kedvencünk tovább velünk lehet, jó általános állapotban. Amennyiben kiderül, hogy cicánk vesebeteg úgy kúraszerűen infúziós kezelésre lehet szüksége, plusz vitaminokra és vesediétára. Ez utóbbira egész életében szüksége lesz.

A macska veseelégtelenség igen gyakori. Minden harmadik idősödő cicát érint ez a betegség. Ez az arány mintegy háromszorosa a kutyákénak. Tudni kell, hogy a vese egy érzékeny szerv és nem jó a regenerálódó képessége. Az időskoron kívül veseelégtelenséget okozhat valamilyen mérgezés, daganatos folyamat, kihűlés, hőguta, egyéb betegségek. Érdemes tehát vigyázni rá.

canva.com_macska

— Kép forrása : canva.com


G

Lukács Gabriella

100 Bejegyzések
0 Fajták
2 éve Csapat

Kapcsolódó cikkek

Macska betegségek

Macskanátha

Macskanátha

Macska betegségek

Stresszes macska

Stresszes macska

Termék ajánló

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként a legújabb termékekről és akciókról!

Betöltés

Itt találsz minket