Menü
Profil
Értesítések
Profil
Értesítések

Stresszes macska

Honnan tudom, hogy stresszel a cicám? A stresszes macska viselkedése jellegzetes és érdemes oda figyelni a jelekre ugyanis nagyobb gondot is okozhat.

G
Készítette Lukács Gabriella

Mi okozhat stresszt kedvencünknek?

Cicákról lévén szó, bármi. Zavarhatja őket új gyermek érkezése, új állat, költözés, lakás felújítás, az alom tálca rossz helyre rakása, a csillagok nem megfelelő állása bármi. Sokszor nem is derül ki, mi zavarta a cicát, csak hozzá szokik ahhoz a valamihez és elmúlnak a stressz tünetek.

De miért nem tud pisilni a macska?

Sokszor idiopatikus húgyhólyag gyulladásról beszélhetünk, ami annyit tesz nem tudni miért alakul ki. Ilyenkor lehet stresszre gyanakodni. Ez legtöbbször nem bakteriális eredetű, bár felül fertőződhet baktériummal. Amennyiben azt látjuk, hogy cicánk sokszor jár az alomra, sikertelenül, esetleg fel is sír próbálkozás közben, vagy bepisil, csepegtet akkor forduljunk vele minél előbb orvoshoz. Szüksége lehet katéterre, vagy a hólyag altatásban történő kinyomására, leszívására.

kiabáló macska

— Kép forrása : canva.com

Hogyan csökkenthetjük a cicánkra ható stresszt?

Gondoskodjunk róla, hogy van hova elvonulnia, ahol biztonságban érzi magát (a cicák szeretik, ha magas helyre tesszük a helyüket és kedvelik a bebújós odúkat). Ne piszkálja se a gyerek, se a kutya. Játszunk vele sokat, fárasszuk le. Legyen többféle játéka. Legyen több alomtálcája, amiket lehetőleg rögtön tisztítsunk ki miután használta, de legalábbis minél többször. Vehetünk neki párologtatós cica nyugtatót. Legyen kaparófája. Vehetünk neki húgyúti problémás cicáknak való tápot, mérsékelendő a vizelési problémákat.

Honnan tudom, hogy stresszel a cicám? A stresszes macska viselkedése jellegzetes és érdemes oda figyelni a jelekre ugyanis nagyobb gondot is okozhat.

A stresszes macska jellemzően bujkál, gubbaszt, könnyen megijed, könnyen támad, rosszabb esetben vizelet ürítési gondjai lehetnek. Ezutóbbi nagyon komoly gond, ugyanis az érzékenyebb lelkű cicusok stressz hatására szó szerint nem tudnak pisilni. Ez vesekárosodáshoz vagy a hólyag falának megrepedéséhez vezethet. Jellemzően inkább a benti cicákat érinti az ilyes fajta húgyúti megbetegedés talán, mert kijárós társaik magasabb inger küszöbre tesznek szert. De persze náluk is személyiség függő, hogy mennyi stressz a túl sok stressz.

riadt macska szemek

— Kép forrása : canva.com


G

Lukács Gabriella

100 Bejegyzések
0 Fajták
2 éve Csapat

Kapcsolódó cikkek

Macska betegségek

Macskanátha

Macskanátha

Macska betegségek

Stresszes macska

Stresszes macska

Termék ajánló

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként a legújabb termékekről és akciókról!

Betöltés

Itt találsz minket