Menü
Profil
Értesítések
Profil
Értesítések

Fajtatiszta kölyökkutya, de honnan?

Mikre figyelj oda kölyökkutya örökbefogadása esetén?

G
Készítette Lukács Gabriella

Etetése


Érdemes fokozatosan váltani tápot amennyiben mással szeretnénk etetni, mint a tenyésztő vagy a menhely, így elkerülendő a hasfájást, hasmenést. Minden esetben jó minőségű kölyöktáppal etessünk és egy-másfél éves kora körül váltsunk jó minőségű felnőtt tápra. Egy jó tápban minden szükséges tápanyag megtalálható, vitaminok, táplálékkiegészítők adása nem szükséges mellé. Kizárólag állatorvosi utasításra adjunk kiegészítő vitaminokat kutyusunknak.


Tanítás, szocializáció


Minden esetben ajánlott a kutyaovi és a kutyaiskola látogatása, akkor is, ha már van kutyás tapasztalata a gazdinak, ugyanis a korai szocializáció elengedhetetlen egy kis kutya életében. Ahogy megkapta a kölyökoltásait már mehetünk is vele közösségbe, iskolába.
Egy kis kutya megvásárlása óriási felelősség és remélhetőleg 10-15 évre szóló kötelezettség ezért legyünk magunkkal egészen őszinték milyen fajta illik hozzánk! Hogy minél teljesebb legyen ez a 10-15 év négylábú társunkkal!

szánhúzó kölyök dupla pacsit ad

— Kép forrása : theconversation.com

Szaporítók


A szaporítókat nem érdekli a kutyáik jóléte, se a gyakori betegségekre történő szűrése így jó eséllyel betegségekkel terhelt, rossz idegrendszerű, nem jól szocializált kiskutyát fogunk kapni. Kizárólag megbízható, leinformálható tenyésztőtől vegyünk kölyköt. Ezzel nő az esélye annak, hogy jó egészségi állapotú, jó temperamentumú, kiegyensúlyozott kutyánk lesz. De honnan tudom, hogy nem tenyésztő, hanem szaporító?


Intő jelek


A gyanúsan olcsó kis kutya valószínűleg szaporítótól van és amit megspórolunk a vételáron, hamar kifizethetjük az orvosnál. A tenyésztő törzskönyvvel, oltásokkal, féreghajtásokkal, chippelve adja ki kutyáit, szerződéssel. Ezek nélkül sose vegyünk kiskutyát! Amennyiben a kutyát áruló személyt nem érdekli hova, kihez kerülnek a kölykök, nincsenek kérdései a gazdi jelölt felé úgy az már gyanús kell legyen.


Mit ellenőrizzünk, ha kiválasztottunk egy tenyésztőt


A legfontosabb, hogy FCI által regisztrált kennelről legyen szó. Amennyiben kiszemeltünk egy kiskutyát vagy egy adott tenyésztőt, javaslom megnézni a honlapját, Facebook oldalát. Ha azt látjuk, hogy a tenyésztő tesz ki képeket kutyakiállításos szereplésekről, esetleg sportkutyázásról, vagy akár kutyával történő vadászatról, azaz foglalkozva van a kutyákkal az már jó jel. Ha a felnőtt kutyákról nincsenek ilyen képek, kizárólag kölyökkutya képek vannak fent, de azok havi gyakorisággal akkor gyanakodhatunk, hogy szaporítóval van dolgunk. Ugyanígy intőjel, ha semmilyen honlapja, se Facebook oldala nincs a kutyát áruló személynek.


Személyesen is látogassunk el a kutyát kínálóhoz


Mindenképpen személyesen menjünk el a kutyát áruló vagy épp elajándékozni szándékozó személyhez. A kutyák tartási körülménye, viselkedése sokat elárul. Intő jelek: ha több tucat kutya van. Ha koszos a helyük. Ha félnek az embertől. Ha a felnőtt kutyák soványak, sebesek, elhanyagoltak.

“Törzskönyv nélkül olcsóbb”

Ha ezt halljuk akkor nem jó helyen akarunk kutyát venni. Ilyet csak egy szaporító mond, ugyanis nem a törzskönyv kiállítása a drága, hanem az oda vezető út. Az egészségügyi szűrések, a kutyák minőségi felnevelése, a kiállításokon és versenyeken való részvétel és persze az arra való felkészülés.

Kölyök érkezése


Miután kiszemeltük az új családtagot érdemes kutyabiztossá tenni a lakást és a kertet.


A kertben ne legyen semmi, amivel megsértheti magát. Ne tudjon kiszökni. Legyen, ahol áshat és kerítsük le az olyan részeket, ahol nem szeretnénk, ha „dolgozna”. Legyen, ahol játszhat, szaladgálhat. Legyen időjárástól védett kényelmes fekhelye/ háza. Játékai, amikkel biztonságosan játszhat és természetesen táljai, póráza, nyakörve.


A lakásban tegyünk el mindent, amit játék közben lenyelhet úgy, mint gyerekjátékok, Kinder tojások, üveggolyók. Olyan játékokat vegyünk neki, amit nem tud szétszedni és a darabjait megenni. Ne férjen hozzá mérgező növényhez, vegyszerhez vagy gyógyszerekhez. Legyen fekhelye, tálja, játékai és amennyiben szeretnénk szoba kennelje, ketrece. Vegyünk neki pelenkát, pórázt, nyakörvet.
Amíg szobatisztává válik kedvencünk tegyük el a szőnyegeket. És készüljünk fel rá, hogy határtalan kreativitással rongálnak a kölykök.

Kiskutya dézsa mellett

— Kép forrása : fearfreehappyhomes.com

Egy kölyökkutyánál talán nincs is aranyosabb látvány, de honnan, hogyan válasszuk ki az új családtagot?


Amennyiben fajtatiszta kis kutyát szeretnénk úgy fajtamentő szervezettől tudunk örökbefogadni vagy tenyésztőtől vásárolni. A fajtamentős kutyák legtöbbször már felnőttek, szerencsére kevesebb kölyök kerül hozzájuk, de még arra is van esély. Kölyökkutya vásárlása esetén semmiképpen se vegyünk szaporítótól kutyát.

kölyökkutyák

— Kép forrása : lbpost.com


G

Lukács Gabriella

102 Bejegyzések
0 Fajták
2 éve Csapat

Termék ajánló

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként a legújabb termékekről és akciókról!

Népszerű címkék

Betöltés

Itt találsz minket