Menü
Profil
Értesítések
Profil
Értesítések

Házi kedvencek klónozása

A kutya, macska klónozás már nem csupán a távoli jövő zenéje. Woo Suk Hwang professzor 2005-ben klónozott házikedvencet először sikeresen.

G
Készítette Lukács Gabriella

De, ami ennél is fontosabb az állat személyisége is más lesz!! Sok gazdi csalódott mikor megkapta nem olcsó új kedvencét és ráébredt, hogy ez nem az a kutya, cica, akit elveszített és vissza akart kapni. Persze vannak hasonlóságok az állat és a klónja között és sok gazdinak ez is elég.

A képen: Mr Dupont látható kutyáival, aki például igen elégedett volt a klónozás eredményével

dupont kutyájával és annak klónjaival

— Kép forrása : nypost.com

Sajnos vagy nem sajnos

 A személyiség nem másolható! Minden kutya, cica egyszeri és megismételhetetlen! 

És a végeredmény

Mindezek ellenére továbbra is csupán álom, hogy tovább velünk legyenek szeretett kedvenceink, ugyanis a klón, nem azonos az elvesztett állattal. Ma már tudjuk, hogy lehetnek eltérések az állat küllemében ugyanis az anyai oldalról is örökölnek tulajdonságokat az utódok és ez a színbe például gyakran bekavar. Illetve a DNS mutációk és az eltérő anyaméhen belüli fejlődés miatt is lehetnek gén módosulások. Emellett ezek a klónok gyakran betegesek és rövidebb életűek, mint az eredeti állat.

A képen balra Rainbow látható, jobbra a klónja és alul a kiscica anyukájával.

Rainbow cica és klónja és az anya macska

— Kép forrása : mun.ca

Etikai problémák

Sajnos számos etikai probléma merül fel a folyamat során. Nem tudjuk hogy hány anyakutyán kell elvégezni a beavatkozást míg lesz egy sikeres vemhesség és ellés. 2019-ben Fokhagymát az elhunyt cicát szerette volna visszakapni gazdája ehhez: 40 klónozott embrió kellett, 4 anyamacska, 3 vemhesség, melynek egy alom születése lett az eredménye. (Azt csak mellékesen említem meg, hogy a gazdi végül igen csalódott volt, mert külsőre sem volt ugyanolyan a cica, mint Fokhagyma.) Kutyáknál a mai napig 50% az esélye, hogy lesz egy élő klón a folyamat végén. Ezen kívül az ezzel foglalkozó cégek nem árulják el, egy anyaállatba hány embrió kerül beültetésre. Ahogyan azt sem honnan szerzik a petesejteket. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy bánnak az állatokkal ezek a cégek. A béranyákat az amerikai cég tenyésztőktől szerzi be, de a koreai például húsfarmokról származó kutyákat vesz. Még Amerikában sem vizsgálják ezeknek az állatoknak a tartási körülményeit, se azt, hogy egyáltalán hány állatot tartanak ezek a cégek. El lehet képzelni akkor Koreában mi a helyzet. Felmerül a kérdés hány állatnak kell szenvednie, hogy valaki vehessen egy klónt?

A képen Phili Dupont kutyái láthatóak, Malvin és az ő két klónja

A képen Phili Dupont kutyái láthatóak, Malvin és az ő két klónja

— Kép forrása : nypost.com

A cica és kutya klónozás folyamata

Nagyon leegyszerűsítve az eljárás lényege, hogy a testi sejtből kiszedik az örökítőanyagot, a donor állat petesejtjéből pedig a sejtmagot és a petesejtbe beültetik az örökítőanyagot, majd egy elektromos vagy kémiai impulzussal kiváltják a megtermékenyítést. Amennyiben idáig sikerül minden, akkor a megtermékenyített petesejtet beültetik az anyaállatba.

Klón kutyák

— Kép forrása : latinamericanpost.com

Mára Koreában több ezer állatot klónoztak. Kezdetben egy kutya klónozása még olyan 100.000,- dollárba került náluk. 2015-ben a Viagen amerikai cég személyében konkurenciája lett a Sooam-nak, náluk már csupán 50.000,- egy kutya, 25.000,- egy cica. 

Klón cicák

— Kép forrása : sinogene.org

Házikedvenceink klónozása már valóság

Állataink klónozása már nem csupán a távoli jövő zenéje. Woo Suk Hwang professzor 2005-ben klónozott házikedvencet először sikeresen. Az első klón kutya Snuppy (neve a kutató csapat bázisából : Seoul National University és a puppy szóból alkotott szóösszetétel) egy afgán agár volt! Woo Suk Hwang professzor világszerte hírhedt etikátlan módszereiről, melyek a humán klónozásai folytán napvilágra kerültek. De minthogy szenvedélye ez a tudomány terület, a kutyákkal azért folytatta munkásságát. Saját cége a Sooam kutya klónozásra specializálódott, hogy a gyászoló gazdiknak visszaadják elvesztett kedvenceiket… vagy mégsem?

Woo Suk Hwang professzor Snuppyval

— Kép forrása : Flickr.com


G

Lukács Gabriella

100 Bejegyzések
0 Fajták
2 éve Csapat

Kapcsolódó cikkek

Kutyás érdekességek

A Crufts története

A Crufts története

Kutyás érdekességek

Magyar kutyafajták

Magyar kutyafajták

Kutyás érdekességek

Mary Ray

Mary Ray

Termék ajánló

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként a legújabb termékekről és akciókról!

Betöltés

Itt találsz minket