Menü
Profil
Értesítések
Profil
Értesítések

Milyen gyakran fürdessem a kutyám?

A nagy kérdés: milyen gyakran fürdessem a kutyám? Ugyanis a túl sok fürdetés gondokat okozhat.

G
Készítette Lukács Gabriella

Mivel fürdessem a kutyám?


Kizárólag kutyáknak szánt samponnal! Az emberi használatra készült termékek súlyos bőrirritációt okozhatnak. A kutyás termékekből se valami olcsót válasszunk lehetőleg. Legjobb, ha kikérjük az állatorvos tanácsát. Vagy kutyakozmetikusra bízzuk. Allergiás kutya esetében arra is figyeljünk, hogy például ne tartalmazzon gabonát a sampon, mert aztán meglepődünk miért viszket csóri kutya.


Otthon fürdetés


Először is tegyünk csúszásgátlót a kádba és a kád elé, elkerülendő a pánikot és a sérüléseket. A kádból ki-be emeljük kedvencünket, semmikép se ugráljon a csúszós felületeken. Jó ötlet lehet ezt a mozdulatot heti egyszer fürdés nélkül is gyakorolni, hogy majd ne érje sokként mikor fürdetéskor is megtesszük. A fürdetés amúgy is kellemetlen a kutya számára jó, ha legalább a szitu ismerős.
Otthon fürdetés esetén fontos, hogy a kutya fejét ne érje víz. Ugyanis a fülükbe semmiképp sem mehet bele, mert fülgyulladást okozhat. De a samponos víz a szemükbe és a szájukba sem kellemes, ha belefolyik. Így a fejet hagyjuk ki. Ha az arcára valami büdit kent a kutya akkor samponos kézzel dörzsöljük le róla, majd nagyon óvatosan mossuk le azt a részt.

pitbull kádban

— Kép forrása : freepik

A kutyasampont fel kell hígítani. Így fogjunk egy nagyobb mérőpoharat vagy egy lavórt és hígítsuk be a sampont langyos vízzel. A samponos vízzel dörzsöljük át a testét a kezünkkel vagy egy fürdő szivaccsal, majd langyos vízzel mossuk ki a szőréből az oldatot.

Jó, ha számolunk vele, hogy minden is szőrös és vizes lesz a fürdőben így amit nem szeretnénk ennek kitenni azt vigyük ki még a procedúra előtt.

Fürdés után töröljük át alaposan a kutyát egy nagy, puha törcsivel. Ki is nyomkodhatjuk vele a fölös vizet a szőrből még a kádban. Hagyjuk, hogy kirázza magát, legalább kevesebbet fog csöpögni.

A szárítás történhet hajszárítóval vagy csapatóval, de forró nyári napon lehet a törölköző is elég. Viszont a vizes kutyára ne menjen a légkondicionáló.

A kutyák nem csak a fürdetést nem szeretik, de a szárítást sem így legyünk türelmesek és ne spóroljunk a jutifalattal.

corgi kozmetika

— Kép forrása : freepik

Milyen gyakran fürdessem a kutyám?

A rövid válasz: Ne túl gyakran! 

A legtöbb tenyésztő és kozmetikus azt mondaná, hogy csak olyankor fürdessük, ha belefekszik valamibe, amibe nem kellett volna vagy ha éppen egy Dunában úszás miatt büdi a szőre. Esetleg kiállítás előtt, de vannak olyan fajták, amiket még kiállítás előtt sem feltétlenül fürdetnek meg. Lehetőleg maximum két havonta. De, ha nem hajlamos belefetrengeni dolgokba és nem szokott büdös lenni akkor évi 1-3 alkalom is bőven elég.

A túl gyakori fürdetés veszélyei

Amennyiben a kelleténél gyakrabban fürdetjük kutyusunkat úgy felborul a bőre pH-ja, és lemossuk a természetes zsírokat a bőréről. Ez bőr irritációhoz, viszketéshez, bőrbetegségekhez vezethet. Sőt ironikus módon büdössé válhat a bőre és a szőre a fent említett okokból. És ha ilyenkor újra megfürdetjük akkor az egy ördögi körhöz vezet. Amennyiben felborult a bőre pH-ja annyit tehetünk, hogy pár hetet várunk míg magától elmúlik a szaga.

pitbull kádban

— Kép forrása : freepik


G

Lukács Gabriella

100 Bejegyzések
0 Fajták
2 éve Csapat

Termék ajánló

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként a legújabb termékekről és akciókról!

Betöltés

Itt találsz minket