Menü
Profil
Értesítések
Profil
Értesítések

Rejtett here kutyáknál

A rejtett here kutyáknál nem ritka, de kell e aggódnod, ha kutyusodnál is ez a helyzet?

G
Készítette Lukács Gabriella

Mit kell tenni, ha nem szálltak le a kutya heréi?

Az állatorvos dönthet úgy, hogy hormonális gyógyszert ír fel, ha úgy látja ez segíthet vagy dönthet úgy, hogy műtéti beavatkozás szükséges. Ettől sem kell megijedni ugyanis egy tapasztalt orvosnak ez rutin műtét és nagyon gyorsan meg is van.

Fontos azonban, hogy foglalkozni kell a rejtett heréjűséggel elkerülendő a komoly problémákat.

kutya vizsgálat

— Kép forrása : canva.com

Probléma a rejtett here a kutyáknál?

Van e valami teendő, rejtett heréjű kutyusoddal? Kell e aggódnod? Mit kell tudnod?

Amennyiben kutyusodnak nem szállt le az egyik vagy mindkét heréje úgy azzal foglalkozni kell ugyanis jelentős egészségügyi kockázatokat jelenthet. Nagy általánosságban 2 hónapos korukra száll le a kutyák heréje. Egyes fajtáknál lehetséges, hogy ez később 4-6 hónapos koruk körül történik csak meg. De hat hónapos korukra mindkét herének a herezacskóban kell lennie. Amennyiben az egyik vagy mindkét here nem tapintható a herezacskóban úgy állatorvosi vizsgálatra lesz szükség.

Miért gond, ha nem szállnak le a herék?

A heréknek ebben a pár hónapban a hasüregből a lágyékcsatornán keresztül a herezacskóba kell jutniuk. Főleg azért, mert a herék nem szeretik a túl magas hőmérsékletet így a hasüregben vagy a lágyékcsatornában maradva mindenféle rosszindulatú folyamatok játszódhatnak le bennük. Gyakori a heredaganat kialakulása. A rejtett heréjűség valószínűleg örökletes így az ilyen kutyával nem szabad tenyészteni. Ha mindkét here a hasüregben, illetve a lágyékcsatornában maradt akkor az állat terméketlen lesz, de nemi vágya ugyanúgy lesz. Amennyiben az egyik here leszállt akkor az állat ugyan nem lesz terméketlen, de nem szabad vele tenyészteni. Annál is inkább, mert a fenn maradó herék gyakran túl sok nemi hormont termelnek. A túlzott hím nemi hormonok kockázata a daganatok, ciszták kialakulása a prosztatában, illetve a végbél körüli daganatok. Ellenben, ha túl sok női nemi hormon termelődik a prosztata elsorvadhat, az emlők kifejlődése figyelhető meg és szimmetrikus szőrhullás is kialakulhat.

állatorvosi vizit

— Kép forrása : canva.com


G

Lukács Gabriella

100 Bejegyzések
0 Fajták
2 éve Csapat

Kapcsolódó cikkek

Kutya betegségek

Szívférgesség

Szívférgesség

Kutya betegségek

Bolha

Bolha

Kutya betegségek

Rejtett here kutyáknál

Rejtett here kutyáknál

Termék ajánló

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként a legújabb termékekről és akciókról!

Betöltés

Itt találsz minket