Menü
Profil
Értesítések
Profil
Értesítések

Hőguta kutyáknál

A hőguta kutyáknál nagyon gyakori a nyári hónapokban és rendkívül veszélyes!

G
Készítette Lukács Gabriella

Mi a teendő amennyiben arra gyanakszunk, hogy hőgutát kapott kutyánk?


Ha tud inni, itassuk meg, ha nem akkor ne erőltessük, mert félre nyel. Hívjuk fel az orvost, hogy számítson érkezésünkre, mert az idő fontos tényező lesz. Vizezzünk be néhány lepedőt és abba tekerve kedvencünket azonnal induljunk el az orvoshoz.


Az orvosnál


Az állatorvos azonnal nagy mennyiségű infúziót fog adni az esetleges sokkos állapot megszüntetése érdekében és a vese tehermentesítéséért. A hőguta nagyon veszélyes. Kezelés nélkül belehal az állat. Napokig 0-24 órában intenzív infúziós kezelésre lesz szüksége. Rendkívül fontos a mielőbbi kezelés!

Vigyázzunk kedvenceinkre a nyári nagy melegben!

A kutyák (és a cicák) lihegéssel hűtik magukat, ez esetben azonban ez kétélű fegyverré válik ugyanis a fokozott lihegés, fokozott izommunkát és fokozott hőtermelést eredményez.


A hőguta tünetei kutyáknál


Pánik az állat tekintetében, fokozott lihegés, fokozott vízivás, zihálás, rémült izgatottság, majd bágyadtság, ájulás, szédülés tudatzavar, összeesés. Az állat ínye sötét vörös majd lilás lesz a sokk beálltakor pedig elfehéredik.


Fokozott veszélynek kitett állatok


Idős, beteg, fekete, rövidorrú kutyák, cicák.

— Kép forrása : canva.com

Jó tudni, hogy a bunda nem minden esetben szigetel. Vannak fajták, amiket nyáron érdemes megnyírni, hogy könnyebben viseljék a kánikulát.


Megelőzés


• Tavasztól-őszig nem hagyunk állatott egyedül az autóban (még 5-10 percre sem) ennyi is elég, hogy baj legyen. A kutyák normál test hője 37,5-38,5 Celsius fok között van az ennél alacsonyabb vagy magasabb testhő nem normális. Kedvenceink testhőmérséklete igen érzékeny a környezeti hőmérsékletre.
• Amennyiben hosszabb útra indulunk legyen nálunk több liter víz a kutya számára. Nem tudhatjuk mikor kerülünk dugóba, vagy mennyit kell állni a határon.
• Legyen néhány jégakku bekészítve egy hűtő táskába.
• Jó szolgálatot tehet a hűsítő matrac is az autóban.
• Amennyiben nincs légkondicionáló az autóban igyekezzünk kereszthuzatot csinálni, amennyiben nagyon liheg a kutya.
• Otthon legyen árnyékos helye kedvenceinknek. És elegendő friss vize, amit naponta többször cseréljünk.
• Nyáron ne a legnagyobb melegben sétáljunk/autózzunk állatainkkal.
• Lehetőleg vízpartra vagy árnyékos helyre menjünk sétálni. Vagy zuhanyozzuk le kutyánkat séta előtt hűs vízzel. Kutyaiskolába se menjünk, ha nagyon meleg van vagy túl erősen süt a nap.
• Ne fussunk, labdázzunk napközben kutyánkkal, inkább kora reggel, vagy este fele mikor már nincs olyan kánikula. Ugyanez igaz a fajtársakkal őrjöngésre is.

spániel tengerparton

— Kép forrása : canva.com

A hőguta kutyáknál nagyon gyakori a nyári hónapokban és rendkívül veszélyes!
Sajnos még mindig sok kutya kerül életveszélyes állapotba, mert a kocsiban hagyják nyáron vagy éppen nagy melegben futtatják.
 

Mit kell tudni a hőgutáról?


Ez az állapot a szervezet életveszélyes túlmelegedését jelenti. Kedvenceinknél ez könnyebben bekövetkezik, mint nálunk embereknél. A megemelkedett hőmérséklet hatására létfontosságú enzimek csapódnak ki a szervezetben és visszafordíthatatlanul károsodnak, ödémásodnak a szervek, besűrűsödik a vér, lelassul majd leáll a keringés. Ekkor sokkos állapot áll be, ami hamar halálos lehet. Amennyiben arra gyanakszunk, hogy kutyánk, cicánk túlmelegedett azonnal intenzív állatorvosi ellátásra van szüksége. Otthon hiába hűtjük őt, önmagában nem lesz elég.

lihegő yorki

— Kép forrása : canva.com


G

Lukács Gabriella

102 Bejegyzések
0 Fajták
2 éve Csapat

Kapcsolódó cikkek

Kutya betegségek

Szívférgesség

Szívférgesség

Kutya betegségek

Bolha

Bolha

Kutya betegségek

Rejtett here kutyáknál

Rejtett here kutyáknál

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként a legújabb termékekről és akciókról!

Népszerű címkék

Betöltés

Itt találsz minket