Menü
Profil
Értesítések
Profil
Értesítések

Bélelzáródás kutyában

A bélelzáródás kutyában igen gyakori.

G
Készítette Lukács Gabriella

Részleges bélelzáródás kutyáknál

Amennyiben kutyusunk olyan ügyes volt, hogy a megevett idegentesttel csak egy részleges elzáródást sikerült összehoznia azt valamivel nehezebb lesz az orvosnak diagnosztizálnia.

Ilyenkor az a faramuci helyzet áll elő, hogy lehetséges, hogy kedvencünk csak néha van rosszul. Néha fáj a hasa, néha hány, néha van bélsár, néha nincs. És mivel a bélmetszés komoly műtét, sok kockázattal még a műtét után is és a műtőben is így amíg nem biztos, hogy elzáródásról beszélünk nem fogja megműteni az orvos. Ez néha napokig tartó kontroll vizsgálatok után derül csak ki biztosan. Napi 1-2 kontrasztos röntgennel és ultrahang vizsgálattal.

Teljes elzáródás 

Teljes elzáródáskor annyi a „jó”, hogy egyszerűbb biztos diagnózist felállítani és hamarabb mehet a kutyus a műtőbe. Ilyenkor jellemzően első naptól nagyon rosszul van a kutya, nincs bélsara vagy éppen hasmenése van. Görcsöl a hasa, púposít, nem eszik, kedvetlen és általában mindent kihány ételt, vizet mindent.

Kockázatok

Sajnos a leggondosabb eljárás ellenére is lehetnek kockázatai a bélműtétnek.

Fennáll a bélelhalás esélye, egymásba csúszhatnak a belek mikor a műtét után újra elkezdenek mozogni, fertőzés alakulhat ki (a nem steril béltartalom miatt). Ezért hát ez egy komoly műtét.

Forrás: freepik.com

— Kép forrása : corgi orvosnál

Gyógyulás

A műtét után kutyusunknak még jó párnapig pihennie kell és persze otthon is gyógyszerekre és diétára lesz szüksége.

Jobb tehát megelőzni a bajt, ha van rá mód.

A bélelzáródás kutyában igen gyakori. Kedvenceink a játékhevében vagy unalomból hajlamosak megenni nylon zacskót, alufóliát (pláne, ha szendvics volt benne), köteles játékot, rongyokat, zoknikat, labdát, Kinder tojást, Legot és egyáltalán bármit.

Legjobb ezeket az eseteket elkerülni és persze mindig történhetnek balesetek főleg egy új kutyusnál. De lehetőleg felügyelet nélkül ne legyen nála olyan játék, amiből baj lehet és rejtsük el a gyerekjátékokat, zoknikat és mindent, ami lenyelhető vagy szétrágható, mikor elmegyünk otthonról.

Ha megtörtént a baj…

  1. Amennyiben láttuk, hogy megevett valamit kutyusunk azonnal vigyük orvoshoz hánytatásra így megúszhatjuk egy injekcióval és egy kellemetlen nappal kedvencünk számára. De ez csekély ár egy esetleges gyomor-, vagy bélmetszéshez képest.
  2. Ha nem láttuk, hogy megevett valamit, de szét rágott valamit vagy eltűnt valami míg nem voltunk otthon akkor is irány a doki, egy ultrahanggal vagy egy kontrasztos röntgennel meg tudják nézni mi a helyzet a kutyapociban és lehet még a hánytatáshoz sincsen késő.
  3. Előfordulhat, hogy már csak a bélsárrekedésre utaló tüneteket vesszük észre a kutyán. Ebben az esetben is az ultrahang és a kontrasztos röntgen lesz a diagnosztikai eszköz. Hogy kiderüljön mekkora a baj.
Forrás: freepik.com

— Kép forrása : kutya hasi vizsgálat


G

Lukács Gabriella

100 Bejegyzések
0 Fajták
2 éve Csapat

Kapcsolódó cikkek

Kutya betegségek

Szívférgesség

Szívférgesség

Kutya betegségek

Bolha

Bolha

Kutya betegségek

Rejtett here kutyáknál

Rejtett here kutyáknál

Termék ajánló

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként a legújabb termékekről és akciókról!

Betöltés

Itt találsz minket