Menü
Profil
Értesítések
Profil
Értesítések

Kutya karomvágás

A kutya karomvágás nem egy bonyolult művelet, de sok kutyusnak rendszeresen el kell végezni.

G
Készítette Lukács Gabriella

De mit kell tudni a karomvágásról?

Vannak bizonyos fajták, amiknek gyorsan nő a karma és gyakorta szükségük van karomvágásra ilyenek például a vizslák. Ezzel ellentétben bizonyos kutyák egész életükben nem találkoznak ezzel a kellemetlen procedúrával. Ez egyed, fajta és tartás függő is. Általánosságban elmondható, hogy ha egy kutya sokat jár betonon akkor jó eséllyel szépen kopnak maguktól a karmai. Emellett időskorban mikor kevesebbet tud már futni az állat előfordulhat, hogy gyakrabban lesz szüksége manikűrözésre, mint fiatal korában.

Karomvágási útmutató_forrás: tractive.com

— Kép forrása : tractive.com

A kutya karomvágás sok ebnél bizony rendszeresen szükséges. És sok gazdi számára jelent kihívást. A kutya általában nem örül neki, a gazdi stresszel, nehogy vérezni kezdjen és egyáltalán ez az egyik szükséges rossz. A karomvágás helyes technikáját meg tudja mutatni az állatorvosunk, vagy a kutyakozmetikus, de ha idegenkedünk attól, hogy magunk csináljuk meg is kérhetjük ezeket a szakembereket, hogy csinálják meg ők.

hosszúra nőtt kutyakarom

— Kép forrása : canva.com

Miért probléma a túlnőtt karom?

A túlnőtt karom akadályozza a kutyát a mozgásban. És mozgásszervi problémákat tud okozni a karmok miatti megváltozott mozgás. Bele akadhat valamibe és letörhet, ami fájdalmas. Ezenkívül bele tud nőni a mancsba a vissza forduló karom, ami igen fájdalmas. Emellett a túl nővő karomba elkezd belenőni az ér és egyre kevesebbet lehet belőle vágni még vérzés nélkül, ezért is fontos a rendszeres vágása.

Karomvágás_forrás: vetcarepethospital.com

— Kép forrása : vetcarepethospital.com

Mi történik, ha véletlenül belevágunk az érbe?

Semmi, azonkívül, hogy minden csupa vér lesz, ugyanis a karom nagyon vérzik és nehezen áll el a vérzés. De nagyon nem fáj a kutyának. A vérzés elállítására kapható vérzés csillapító por, illetve egyéb készítmények állatpatikában. De, ha vészhelyzet van akkor egy icipici szappan darabot a karom végére téve is sikerülhet elállítani.

— Kép forrása : canva.com

Tehát a karomvágásnak nem esztétikai, ellenben számos egészségügyi oka van a kutyáknál.


G

Lukács Gabriella

100 Bejegyzések
0 Fajták
2 éve Csapat

Termék ajánló

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként a legújabb termékekről és akciókról!

Betöltés

Itt találsz minket