Menü
Profil
Értesítések
Profil
Értesítések

Féreghajtás kutyáknál

A rendszeres féreghajtás a kutyáknál nagyon fontos kedvencünk és saját egészségünk érdekében.

G
Készítette Lukács Gabriella

Hogy lesz férges a kutya?

Nos egyes féregfajtákat az anyaállattól is felvehet a kölyök az anyatejjel. Mások közti gazdája például a bolha vagy a szúnyog.

Férgesség tünetei kutyáknál

Fontos megemlítenünk, hogy ha már tüneteket okoz akkor nagy a baj. Általában a féreghajtó beadása után ürülő férgekből tudjuk, hogy férges az állat. Előfordulható tünetek: szánkázás (ugyanúgy, mint mikor a bűzmirigy miatt csinálja az állat), fenékhez kapkodás, súlyos esetben férgek ürülése a végbélből bélsárral vagy anélkül. Kölyökkutyáknál feszes, feldagadt has; soványság; remegés. Kölyök állat esetében hamar életveszélyes bélelzáródást okozhatnak a férgek, ezért is kell a kölyköket az oltási program alatt, többször féreghajtani. 8 hetes koráig 2 hetente!

dolgát végző kutya

— Kép forrása : canva.com

Hogy jut át a féreg a kutyáról az emberre?

Bizonyos bélférgek szájon át, mások akár bőrön át is. Így az is elég lehet, ha nem mosunk kezet miután kedvencünket szeretgetjük, vagy éppen egy tányérból eszünk az állattal.

A legjobb módja a férgek emberre történő átterjedésének megakadályozására, ha állatainkat rendszeresen féreghajtjuk és oda figyelünk a higiéniára. A kampósféregek például a talajban is megtalálhatóak és a mezítlábas bőrön át is elkaphatja az ember, így tehát egy kertészkedéssel is elkaphatjuk. Vagy az ásó kutya földes szőréről. Tehát kézmosás (lábmosás) és rendszeres féreghajtó beadása állatainknak.

Manapság a szívférgek elleni védekezés is kiemelten fontos (ezt 28 naponta érdemes ismételni), de a jó hír, hogy vannak olyan szívféreg elleni készítmények melyek a leggyakoribb bélférgeket is elpusztítják.

Miért fontos a féreghajtás kutyáknál?

Először is, kedvencünk egészsége érdekében, de jó tudni, hogy a féreg az emberbe is átjuthat, például mikor a kutya a gazdi arcát nyalogatja.

A rendszeres féreghajtás a kutyáknál nagyon fontos kedvencünk és saját egészségünk érdekében. Gyerekes családokban erre kiemelten oda kell figyelni.

Milyen gyakran?

A féreghajtás kedvenceinknél évente egyszer kötelező, a veszettség elleni oltás beadásakor, ez azonban kevés. A felelős gazdi átlag 3 havonta ad bélféreg elleni készítményt kedvencének, de nem árt az sem, ha havonta. Amennyiben a féreghajtó beadása utáni napokban féreg van a bélsárban úgy meg kell ismételni a féreghajtózást.

Tévhit, hogy ha nincs féreg a kutya bélsarában akkor nem lehet férges. Sőt, ha már a bélsárral ürülnek a férgek az egy igen előrehaladott állapot. (Nem árt  időnként megnézni a kutya kakiját nincs e benne féreg.)

kutyakaki szedés

— Kép forrása : canva.com


G

Lukács Gabriella

102 Bejegyzések
0 Fajták
2 éve Csapat

Kapcsolódó cikkek

Kutya betegségek

Szívférgesség

Szívférgesség

Kutya betegségek

Bolha

Bolha

Kutya betegségek

Rejtett here kutyáknál

Rejtett here kutyáknál

Termék ajánló

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként a legújabb termékekről és akciókról!

Népszerű címkék

Betöltés

Itt találsz minket