Menü
Profil
Értesítések
Profil
Értesítések

Tacskóbénulás

Tacskóbénulás, avagy súlyos porckorongsérv kutyában

G
Készítette Lukács Gabriella

Tünetei

Korai tünetek, hogy a kutya vigyáz magára, nem akar fel-le ugrálni, kerüli a lépcsőzést, nem meri kirázni magát. Ennél súlyosabb tünet, ha a kutya időnként felvisít, akár egy mozdulatra, akár arra, ha felemelik. „Ok nélkül” agresszív. Még súlyosabb esetben akaratlan vizelet vagy bélsár ürítés. Következő szintként hirtelen bénulás, hátsó testtáj érzéketlensége, vizelet, bélsár ürítés megszűnése.

Érdemes már a korai jelekre oda figyelni ugyanis enyhe esetben fájdalom- és gyulladáscsökkentő kúrával és nagyon szigorú mozgáskorlátozással javulhat a helyzet. De ilyenkor is egy életre kerülni kell a lépcsőzést, ugrálást. Amennyiben lebénul az állat úgy azonnali állatorvisi ellátásra van szüksége. A vizeletét le kell szívni, a bélsarát el kell távolítani és lehetőleg 24 órán belül meg kell műteni a gerincét, máskülönben a később elvégzett műtét lehet, hogy már nem segít.

A gerincproblémákra hajlamos fajták esetében nagyon fontos az ilyen jellegű bajok megelőzése.

A porckorongsérv nemcsak embereknél gyakori probléma, de kutyáknál is. A tacskóbénulás, mint nevéből is kitűnik bénulással járó súlyos porckorongsérv, mely leginkább a tacskókat érinti. Leggyakrabban hosszútestű, rövidlábú kutyáknál fordul elő. Így nemcsak a tacskóknál, de például a corgiknál corgiknál, basset houndoknál basset houndoknál és nagyszámban francia bulldogoknál francia bulldogoknál.

francia bulldog

— Kép forrása : canva.com

Tacskóbénulás

A hosszútestű, rövidlábú kutyafajták esetében lépcsőzéskor, ugráláskor a gerinc aránytalanul nagy terhelést kap és megnő a porckorongsérv kialakulásának esélye. Ezért is nagyon fontos, hogy az erre hajlamos kutyákat kölyökkoruktól szoktassuk rámpa használatára a lépcsőzés, ugrálás helyett. Kaphatóak már beltéri rámpák, amik biztonságosabbá teszik például a kanapéra feljutást a kutya számára. Emellett az emeletre/emeletről kézben vigyük fel/le kedvencünket. A lépcsőzés tekintetében a lefelé lépcsőzés a veszélyesebb, ez terheli jobban a gerincet. Leggyakrabban a nyaki vagy ágyéki részen alakul ki porckorongsérv. Súlyos esettben ezek hirtelen bénulást is okozhatnak

corgi

— Kép forrása : canva.com

Tacskóbénulás, avagy súlyos porckorongsérv kutyában

Porckorongsérv

A porckorongsérv lényegében az, amikor a porckorong betüremkedik a gerinccsatornába és nyomja a gerincvelőt és az idegeket, ezáltal fájdalmat és idegrendszeri zavarokat okoz.

tacskó gerinc_forrás:alphapaw.com

— Kép forrása : alphapaw.com


G

Lukács Gabriella

100 Bejegyzések
0 Fajták
2 éve Csapat

Kapcsolódó cikkek

Kutya betegségek

Szívférgesség

Szívférgesség

Kutya betegségek

Bolha

Bolha

Kutya betegségek

Rejtett here kutyáknál

Rejtett here kutyáknál

Termék ajánló

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként a legújabb termékekről és akciókról!

Betöltés

Itt találsz minket