Menü
Profil
Értesítések
Profil
Értesítések

PRA

A PRA gyakori fajtabetegség, mely számos kutyafajtát érint. Alapvetően egy vaksághoz vezető szembetegségről van szó.

G
Készítette Lukács Gabriella

Megelőzése


Recesszíven öröklődő genetikai betegségként a megelőzést a tenyészkutyák szűrése jelenti a betegségre hajlamos fajták esetén.

Érintett kutyafajták

Akiták, basenji basenji, amerikai cocker spániel, német kis spicc, ausztrál pásztor ausztrál pásztor, ausztrál juhász ausztrál juhász, bearded collie, kelpie, stb.

A PRA két fajtája


1. A kölyökkorban jelentkező változata a retina diszplázia mely, mint a diszplázia szó mutatja egy fejlődési rendellenesség. Ebben az esetben a fényérzékelő sejtek nem fejlődnek ki és kölyökkortól észrevehető a látásromlás. Általában sajnos fél éves kor körül válik láthatóvá a probléma és 2 éves korára vakul meg teljesen az állat.
2. A másik fajtája a tényleges atrófia. Ilyenkor a látásért felelős sejtek normálisan kifejlődnek és a kor előre haladtával kezdenek csak romlani. Ennek megjelenése és lefolyásának sebessége fajtánkként és egyedenként eltérő lehet. De alapvetően időskori betegség.

idős juhászkutya

— Kép forrása : canva.com

Tünetei


Mint mondtam jellemző lefolyása, hogy először a nem megfelelő fényviszonyok között okoz gondot a látás. Észrevehető, hogy a kutya félhomályban bizonytalanul mozog, később a folyamat előre haladtával nappali fényben is egyre romlik a látás. Ezt a gazdik sokszor csak később veszik észre, mert sok kutya ügyesen elboldogul látás nélkül, különösen ismerős környezetben. Előfordul, hogy mire a gazda azzal viszi orvoshoz kedvencét, hogy mintha rosszabbul látna addigra már teljesen megvakult.
Másik jele a betegségnek a szemen megjelenő változások: tág pupilla, csillogó szemfenék másnéven hyperreflexia.

— Kép forrása : canva.com

A PRA azaz Progresszív retina atrófia egy gyakori fajtabetegség, mely számos kutyafajtát érint. Alapvetően egy vaksághoz vezető szembetegségről van szó.
A betegség során a retina sejtjei fokozatosan elsorvadnak míg végül az állat teljesen megvakul. A folyamat elején a kutya általában félhomályban kezd rosszabbul látni mikor az éjszakai látáshoz szükséges sejtek, a pálcikák elkezdenek sorvadni. Ezt követi a retina csapjainak sorvadása melyek a nappali látásért felelnek. A betegség szerencsére nem fájdalmas, de mint mondtuk vaksághoz vezet.

kutyaszem

— Kép forrása : canva.com


G

Lukács Gabriella

100 Bejegyzések
0 Fajták
2 éve Csapat

Kapcsolódó cikkek

Kutya betegségek

Szívférgesség

Szívférgesség

Kutya betegségek

Bolha

Bolha

Kutya betegségek

Rejtett here kutyáknál

Rejtett here kutyáknál

Termék ajánló

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként a legújabb termékekről és akciókról!

Betöltés

Itt találsz minket